„Замръзнали“ сме на 69-то място по корупция

България се нарежда на 69-то място по корупция за 2015 г. сред 168 държави. Това показват данните от поредния доклад на „Трансперънси интернешънъл” (Прозрачност без граници), публикуван днес. Страната ни запазва мястото, което зае и в миналогодишния Индекс за възприемане на корупцията.

Този индекс се формира от експертни мнения за корупцията в обществения сектор, които взимат предвид редица фактори като това дали правителствени лидери в дадена страна са държани за отговорни заради корупцията или си остават ненаказани, дали обществените институции отговарят на нуждите на гражданите, дали се възприема, че подкупите доминират и т.н.

Дания за втора поредна година е начело в списъка като държавата, смятана за най-малко корумпирана, с оценка 91 при максимална възможна оценка 100. Сомалия и Северна Корея са в другия край на листата с оценка 8. Те са съответно на 167-мо място.

САЩ и Великобритания са с най-добрата си оценка в историята на измерванията. САЩ са се изкачили с една степен на 16-та позиция с резултат 76, а Великобритания е напреднала до 10-о място с 81 точки. Толкова имат също Люксембург и Германия. В челната десетка, на позициите от 2 до 9, са съответно Финландия (90 точки), Швеция (89 точки), Нова Зеландия (88 точки), Холандия (87 точки), Норвегия (87 точки), Швейцария (86 точки), Сингапур (85 точки) и Канада (83 точки).

За последната година 64 страни са подобрили оценката си, а само 53 са отбелязали спад.

Свързани публикации

Коментирай първи

Остави отговор

E-mail адресът Ви няма да бъде публикуван.