Замитат скандала с подслушванията в името на държавността

 

Очакваната пресконференция на тримата големи – що се отнася до правовия ред и вътрешната сигурност – премина без новини, в учтив отказ за ясни и конкретни коментари и с проповядване на оптимизъм, че всичко ще си дойде на мястото, защото институциите работят, а не воюват помежду си. Премиерът и пръв дипломат Марин Райков бе желязно дипломатичен, главният прокурор Сотир Цацаров сякаш мереше всяка своя дума на везните на Темида, а министърът на вътрешните работи Петя Първанова се държа като адвокат на МВР и образец на чиновническо словотворчество.

 

Премиерът

 

„Моето правителство поехме ангажимент, че ще направим честни, прозрачни и демократични избори. Не можем да ги направим сами, без помощта на политическите сили”, заяви премиерът Марин Райков. След което направи елегантен словесен пирует:”Ще създадем условия за честни избори, но могат ли да бъдат честни, когато в рамките на няколко дни някои политически сили хранят със скандали?”. По думите на Райков „политическите сили са склонни да генерират скандали, а не проекти за излизане от кризата”, но той лично не приема този подход за конструктивен.

В експозето си министър-председателят увери още, че разследването на прокуратурата по темата за използването на СРС ще продължи по обективен начин и увери, че препоръките на главния прокурор Сотир Цацаров ще бъдат взети под внимание от изпълнителната власт. След което Райков направи учтив комплимент на МВР.

„Министърът на вътрешните работи изпраща ясно послание за прозрачност и откритост на МВР, защото това е институция, която ще продължи да бъде един от стълбовете на законите, на демокрацията, ще продължи ефикасно да брани сигурността на гражданите”, каза министър-председателят. Райков дори припомни, че е поел ангажимент да не допусне МВР да бъде пренесено в жертва на общата атмосфера, свързана с предизборния период и отчете, че „независимо от генерираните скандали, сме на път да направим това”.

Ситуацията с използването на СРС, погледната през очите на премиера и обяснена от него, изглежда проста, ясна и вдъхваща оптимизъм.

  1. В една демократична държава институциите не воюват помежду си, а дават съвместни решения. В България, макар и независими една от друга, съдебната и изпълнителната власт предлагат решения на проблеми и не крият проблемите от обществото.
  2. Държим да идентифицираме къде се къса документалната връзка и контролът върху приложението на СРС-тата.
  3. Нееднократно заявих своята подкрепа за работата на Сотир Цацаров. Там, където някои искат да виждат скандал, аз виждам работеща демокрация, амбиция за спазване на закона.
  4. МВР направи това, което помолих, и предложи конкретни промени в наредбите и в процедурата. Тези предложения бяха предложени за становище на прокуратурата и благодарение на нашето взаимодействие смятам, че можем да изчистим лицето на МВР от всякакви подозрения и сме в състояние да уверим нацията, че тези процедури ще бъдат за в бъдеще демократични и в съответствие със закона.

 

Главният прокурор

 

Главният прокурор Сотир Цацаров единствен видя и лош сценарий за развоя на събитията. По думите му, броените дни до предсрочните парламентарни избори могат да ни донесат нови и нови нечисти скандали.

Предвиждат се промени в Закона за СРС, Закона за МВР и други, които касаят режима на прилагане на СРС-та, каза Цацаров. Според него един от най-важните резултати от проверката на прокуратурата по използването на СРС е препоръката в доклада към служебния министър за незабавно приемане на правила относно прилагане на тази техника. „Те са гаранция за защита на гражданите и преграда срещу нарушенията на закона”, посочи Цацаров и допълни, че министърът на вътрешните работи Петя Първанова веднага е създала работна група, която е изготвила проектни планове.

„Важна е общата воля за работа и създаване на писмени правила, където до този момент не са съществували”, обясни главният прокурор. Сотир Цацаров също направи дежурния сякаш коплимент на МВР: „Действията на българската прокуратура не могат да бъдат класифицирани като тежък удар върху системата на МВР, или като голям плюс в борбата с организираната престъпност. Нарушенията на закона не са повод за негативна оценка за целия личен състав в министерството”.

Цацаров обаче индиректно опонира на главния секретар на МВР Калин Георгиев, който преди дни, чаяви, че проверките блокират работата на министерството и така се ходи по тънък лед, който ако се пропука – МВР няма да е в състояние да си върши работата.

На което Цацаров днес отвърна така: „На престъпността се противодейства само чрез закона”.

 

Вътрешният министър

 

Министърът на вътрешните работи настоя обществени личности да спрат с коментарите за незаконно подслушване – нещо, което надали е докрай законосъобразно и на 100-процента в духа на конституцията и гарантираните от нея граждански свободи. От името на МВР министър Първанов обясни още, че МВР е един от стълбовете на държавността. По думите на министъра – в МВР има над 50 000 достойни професионалисти, които работят всеки ден за защита на гражданите, техните права и обществения ред. И още: „Независимо от скандалите, продължават достойно да изпълянват своите ангажименти и задължения”.

Институцията работи с наслагващо темпо, каза още Петя Първанова, което вероятно трябва да означава нещо подобно на политическите обещания за надграждане на постигнатото, но свързано със скоростта на работа на МВР. В превод: институцията работи все по-бързо. Ами…добре!

Министър Първанов не скри и своята загриженост за имиджа (защо ли не за авторитета?) на МВР и допълни апела си обществените личности да спрат с коментарите с обяснение: ”Има висящо наказателно производство и по силата на закона, прокуратурата има право да коментира този въпрос, ако прецени. Всичко останало вреди на имиджа на министерството”.

Ако питате какви са разписаните вече мерки за недопускане в бъдеще на злоупотреби със СРС – по-добре не питайте: и мерките са класифицирана информация, също като самите СРС.

 

Неудобни въпроси и правилните им отговори

В интерес на истината премиерът Марин Райков се опита да затвори този разширен формат на  институционално общуване с медиите като отпрати Сотир Цацаров и Петя Първанова веднага след изявленията им – без да им се задават въпроси – за да премине, по думите на премиера „към обичайната медийна литургия” след заседанията на правителството.

Не стана, защото се разбунтува вечният бунтар Сашо Диков, чиято телевизия освен това единствена излъчваше на живо цялата медийна литургия.

Така че се чуха и въпроси, както и правилните им, вероятно, отговори.

На въпрос как ще коментира онези медийни изяви на деполитизирания главен секретар на МВР Калин Георгиев, в които той изцяло отрича всички изводи от проверката на прокуратурата по скандала около СРС, премиерът Марин Райков първо оневини Георгиев – „главният секретар на МВР е представител на професионалната прослойка на МВР. Той е движен от желанието да защити своите колеги”, след което даде на Калин Георгиев и пи-ар съвет:”Неговите коментари не трябва да минават определени граници, вярвам, че ще намери добрия тон”.

Помолен да коментира езика на Бойко Борисов в записите на разговора в Банкя, Марин Райков обясни, че не би коментирал своя предшественик преди избори, защото това би било политическо изказване, а и освен това още нямало доказателства, че тези записи са направени със знанието на Борисов и това също правело невъзможни коментарите по тях.

 „Всеки гражданин има право на това да не бъде подслушван. Този тип практики са недопустими. В конкретния случай жертва на подобни практики е станал бившият премиер”, добави Райков.

Главният прокурор Сотир Цацаров на свой ред каза, че Бойко Борисов и останалите участници в този разговор ще бъдат изслушан единствено и само тогава, когато прокуратурата прецени. А дотогава ще се търси източникът на разпространените записи, начинът, по който са направени и т.н.

Министър Петя Първанова успокои, че за СРС годишно се дават само 20 милиона лева, а разпространеното в публичното пространство мнение, че всъщност са 100 милиона идва от неправилното интерпретиране на един доклад, който визирал 4-годишен период.

И така всичко влезе в Морето на спокойствието. Което вероятно е добре, ако се абстрахираме от факта, че Морето на спокойствието е част от лунния пейзаж, който е твърде отдалечен и застинал в сравнение с родната политическа действителност. .

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.