Замовете на Инджова: Тя е авторитарна и докладът за преборяването е некоректен

Сергей Цветарски и Диана Янчева, двамата заместници на Ренета Инджова, разпратиха писмо до медиите, в което казват, че са шокирани от изявленията на Инджова пред Нова телевизия и от публикувания от НСИ доклад за преброяването, в който се твърди, че преброяването от 2011 година е манипулирано. Припомняме, че в сутрешния блок Инджова обяви, че двамата и заместници я надзирават и тормозят служителите на НСИ.  В писмото си Цветарски и Янчева отричат обвиненията, че са назначени да я следят и че по цял ден стоят в Министерския съвет, като заявяват, че над 30-годишният им трудов стаж е преминал в НСИ, докато самата Ренета Инджова е политическо назначение.

Те обясняват още, че назначаването на председателя и заместник-председателите на НСИ се извършва от премиера и добавят, че в конкретния случай и двамата заместници са назначени след личното предложение на г-жа Инджова, макар че това не се изисква от закона.

“Ние самите сме обвързани с мандата на председателя на НСИ, и сме готови да се разделим с спокойно с постовете си, когато той изтече, но не се готвим да го приемем като „уволнение“, а като нормално законово следствие. По един или друг начин ще следваме професионалния си избор”, пише още в писмото им.

Сергей Цветарски и Диана Янчева казват, че се дистанцират от доклада за преброяването и че той не е коректно представен като доклад на НСИ.

По думите на им докладът за преброяването не е професионален, защото не е изготвен от широк кръг от експерти и обсъден на явен форум, където могат да се чуят всички аргументи.

“Това е доклад, написан от група от няколко човека, всеки със своите (невинаги професионални) интереси.

Показателно е, че ние, макар и част от ръководството по закон, го прочитаме едва след публикуването му на страницата на НСИ”, се казва в позицията на заместниците на Инджова.

“Разбира се, че в доклада има много верни констатации (един от авторите е човек с опит в преброяванията), но други са провокирани от субективни амбиции. Продължаваме да настояваме за широко и обективно обсъждане на всички, а не на подбрани аспекти на преброяването”, пишат още двамата заместници.

Те я обвиняват и в авторитарен стил на управление. “На пръв поглед не е ясно каква е връзката между този доклад и взаимоотношенията на председателя на НСИ с нейните заместници. От друга страна, всички в НСИ са свидетели на абсолютното изолиране на заместник-председателите от ръководството на института, а на директорите е забранено да осъществяват какъвто и да е (професионален също) контакт с ресорните им заместник-председатели под претекст „да не бъдат изложени на издевателства“ (думи на г-жа Инджова)”, се казва още в съобщението.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.