Замеряха Вучич на възпоменанието за геноцида в Сребреница

Срещу премиера на Сърбия Александър Вучич беше хвърлен камък по време на възпоминателната церемония в Сребреница. Той пристигна с  делегация на мемориалното гробище, където днес беше отбелязана 20-та годишнина от клането в градчето, при което  през 1995г. босненско-сръбски сили  избиват около осем хиляди мюсюлмански мъже и момчета. По групата полетяха камъни, бутилки вода и обувки.

На 11 юли 1995 г. около осем хиляди мъже и момчета са убити в малкото мюсюлманско градче Сребреница. По това време то е под защитата на ООН, като е населено предимно с бежанци. То бива нападнато от босненско-сръбски сили под ръководството на генерал Ратко Младич, които за значително повече от наличните холандски миротворни сили на ООН.

През следващите пет дни следва разделение между мъжете и жените, като жените са изпратени в базата на холандците. Мъжете, включително и малките момчета, са екзекутирани и погребани в масови гробове. Такива се откриват и до днес.

Общият брой на убитите се смята на 8373. От тях около 6000 са идентифицирани, открити и погребани в гробището близо до Потокари. Днес ще бъдат положени останките на още 136 наскоро идентифицирани жертви, като се очаква на погребението да присъстват около 50 хил. души.

На фона на всичко това, продължават политическите спорове. Сърбия категорично отрича да признае, че събитието е геноцид. Русия също, като по-рано тази седмица наложи вето в ООН за официалното признаване на събитието като геноцид. Русия направи това по молба на Сърбия, която пък смята, че ще бъде подложена на стигматизация, ако клането в Сребреница бъде обявено за геноцид.

www.youtube.com

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.