Законопроектът за данък “Вредни храни” е вкаран без знанието на МЗХ

МЗХ пусна проектозакон за храните без оценка на въздействието и на тъмно

“Министерството на земеделието и храните не беше поканено и не участва в работната група, по предложената законодателна мярка данък „Вредни храни”. Не мога да кажа, че съм против философията и целта на предложената законодателна мярка, но не мога да приема начина, по който да се постигнат исканите цели”. Това коментира министърът на земеделието Десислава Танева по БНР. Тя поясни, че екипът на земеделското министерство е получил законопроекта, когато той е бил качен на страницата на Министерство на здравеопазването за обсъждане.

Преди дни министър Танева също критикува законопроекта, който бе промотиран от министрите Петър Москов и Красен Кралев.

“Имам ред забележки, още като тръгнем от това може ли подобен модел да се приложи ефективно и изобщо възможността да съществуват такива разпоредби.Те ще представляват държавна помощ за едни производители спрямо други.Това би било наказателна санкция, а и трябва да се има предвид и ценовия ефект върху потребителската кошница на българите”, заяви министърът на земеделието.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин също отправи критики към този законопроект, чието огласяване и внасяне демонстрира за пореден път липсата на координация в действията на министрите.

Скептичен съм, когато става дума за облагане на храни, особено на такива от първа необходимост. Това заяви по повод предвиждания данък “вредни храни” социалния министър Ивайло Калфин в “Деня на живо” по Канал 3.

Разбирането за вредни храни се променя. Когато влязохме в ЕС изведнъж се оказа, че българското сирене и кисело мляко са вредни и се наложи да въведем нови стандарти, което доведе до изчезването на по-голямата част от животновъдството, напомни още Калфин.

Ако данък “вредни храни” обложи храните с най-ниска цена, който хората купуват най-много това изобщо не е добре, категоричен е вицепремиерът.

1 Comment

  1. А г-н Грудев, заместникът дали не е бил в час, все пак той полага луди усилия да срути МЗХ, за да облажи

Leave a Reply

Your email address will not be published.