Законът за обществените поръчки позволява да се купува медиен комфорт

Законът за обществените поръчки позволява непрозрачно разпределяне на европейски средства за електронни медии, а новите текстове, които се гласуват в момента на второ четене улесняват порочните практики за купуване на медийно спокойствие. Това бяха част от констатациите по време на посветеното на темата обществено обсъждане, организирано от сдружение “Журналисти за прозрачно управление” (ЖПУ) и Асоциацията на юристите за развитие на правото в обществен интерес. Обект на обсъждане бяха два спорни члена в ЗОП, които регламентират изключения при обществените поръчки, при които телевизионни предавания и програми могат да бъдат поръчвани без да минават изискванията на закона.
“Проблемът не е толкова в закона, колкото в неговото спазване. Тези вратички съществуваха и досега, просто сега използването им се улеснява”, коментира Петър Бакърджиев от Института за правни анализи. Според него единственото решение за избягване на порочните практики при спонсорирането на медии с обществени пари е да се засили контролът върху самите обществени поръчки.
Въпреки че най-вероятно спорните текстове ще бъдат гласувани, се надяваме част от народните представители след няколко месеца да внесат по-нормален вариант на спорните членове, коментира Иглика Горанова, председател на ЖПУ.
“В момента положението в страната е ужасяващо. На практика регионалните медии нямат възможност въобще да получат финансиране по европейски програми”, коментира Весела Вацева, изпълнителен директор на Българската асоциация на регионалните медии.
Присъстващите на общественото обсъждане се съгласиха да участват в общественото обсъждане на спорните текстове в ЗОП в платформата за обществени консултации komentator.bg, като резултатите от дискусията бъдат официално публикувани и изпратени на законодателната власт с предложения за промени в приетите текстове.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.