Закон на лошата организационна структура

Закон на лошата организационна структура: Сумата от хората и отговорностите е константа.

В съответствие с този закон, колкото повече са отговорностите в едно административно звено, толкова по-малко хора работят в него. И, съответно, колкото по-малко са отговорностите в едно административно звено, толкова повече хора работят в него.

Когато отговорностите са много, малцина искат да работят в такова звено, постепенно все по-малко специалисти могат да се справят с тези отговорности и броят на хората в това звено неотклонно се свива.
Когато отговорностите са малко, мнозина искат да се наместят в такова звено, постепенно все повече хитреци, връзкари, уреждачи и просто бягащи от и най-малко сложна работа персони се натискат за това звено и то постоянно се разширява.

Като резултат, това, което виждаме из администрациите е как тесните, пренатоварени с работа звена изнемогват от недостиг на експерти, там по няколко души се гърбят по 7 дни в седмицата и по 16 часа на ден. А в същото време различни синекурни звена се раздуват и разплуват, „работещите“ в тях превземат помещенията на изгърбените от работа, по цял ден си говорят за мачове или рецепти, вечно се чува хо-хо-хо, ха-ха-ха, местят се папки от едно бюро на друго, пие се напоително дълго кафе и се обядва упоително бавно.

Такава е реалността и все по-такава става тя в Отечеството ни любезно…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.