Заимов: Няма Централна банка, която да устои на цялата власт

От минимум 5 години е видно, че КТБ не е добра банка. Лампата трябвало да светне при политиците. Това заяви пред bTV бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов. По думите му Централната банка не е била способна да предотврати случилото се, защото „няма регулатор в света, който да може да застане срещу цялата политическа власт”.

“От години е имало злоупотреба с власт, а в генезиса на КТБ стои Държавна сигурност”, заяви Заимов. Според бившия шеф на валутния борд, единият вариант е, влиятелни хора да са смятали, че банката е добра и е инструмент за развитие на икономиката на България. Другият, по-вероятен вариант, е да се е ширила злоупотреба с власт. “Бих заложил на второто”, каза Мартин Заимов.

Заимов обясни, че докато е бил подуправител на БНБ, властта е искала от него да взема решения, с които не е съгласен и не го е правел, но иначе всички, които са били на власт, са помагали на КТБ.

„ДС се е трансформирала в мрежа от влиятелни хора, които имат влияние върху политиците в България”, обобщи Мартин Заимов.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.