Захариева: От 4 месеца се занимаваме със скандалите във ВСС

Министър Захариева: От 4 месеца се занимаваме със скандалите във ВСС

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева остро критикува работата на ВСС и окачестви като латиноамерикански сериал появилите се коментари на политици и анализатори, че властта се опитва да отклони общественото внимание от критиките в евродоклада чрез протести, скандали в образованието и исканата оставка на министър Тодор Танев.

“Истината е, че от четири месеца се занимаваме със скандали. Всеки път на (заседание на) ВСС повече от 2-3 часа отнемат за реплики и дуплики и фактът е, че самата същност на реформата остава на заден план, дебатите по закона, дебатите по електронното правосъдие. Затова ми се иска ВСС да се фокусира освен върху тези неща и върху същината на работата”, заяви Захариева в предаването на Дарик радио “Седмицата”. Същевременно, според нея, няма никакъв проблем в разделянето на ВСС на две колегии, произтичащо от промените в Конституцията, но на практика възможно едва след приемането на съответните промени в Закона за съдебната власт. По думите на правосъдния министър, който по право председателства заседанията на ВСС, съдебните кадровици очакват с нетърпение разделянето на Съвета.

“Съдиите са в съдийската, прокурорите са в прокурорската. Въпросът е от парламентарната квота да се разбере кой къде отива, но те повечето са съдии и прокурори, така че е ясно. Няма проблем в разделянето, дори се очаква с нетърпение от членовете на ВСС”, каза Захариева.

Министърът на правосъдието категорично не се съгласи с коментарите (например на БСП), че поисканата от премиера оставка на проф. Танев е опит да се отклони общественото внимание от критиките в доклада на ЕК.

“Това е абсурден сценарий. Чуха се абсурдни неща, дори и, че протестите са за отклоняване на вниманието, сега и оставката. Напротив, двама вицепремиери и аз дадохме пресконференция и изобщо не сме бягали от доклада. Отговорихме на всички въпроси. Моят призив от преди няколко дни е нека да не забравяме доклада, той не е за една седмица. Работата по доклада тепърва предстои”, каза Захариева.

Помолена да коментира предложението на Реформаторския блок лидерът на Движение “България на гражданите” и вицепремиер Меглена Кунева да стане и министър на образованието, както и дали това е удачно като управленско решение, Екатерина Захариева изрази своята убеденост, че опитът на Меглена Кунева е огромен и тя ще успее да се справи.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.