Захариева очаква ВСС да си даде предложенията по Закона за съдебната власт

Правосъдният министър Екатерина Захариева очаква днес от Висшия съдебен съвет (ВСС) да изпратят конструктивни предложения по обсъждания закон за съдебната власт. Това заяви тя самата пред БНТ. Факт е, че тази реформа се чака от магистратите, каза министърът и припомни, че този законопроект се обсъжда повече от 3 месеца. “Чух абсурдни предложения, абсурдни коментари и то на текстове, които те са предложили. Надявам се да е станало някакво недоразумение и все пак, когато влезе в парламента, да имат по-конструктивна позиция”, каза тя.

В противен случай, както едни от членовете на ВСС беше казал, никой няма да ги слуша вече, каза тя. Текстовете са обсъждани месеци и дебатът е ставал пред погледа на всички. Невъзможността да се завърши реформата удря върху репутацията и имиджа на цялата държава, предупреди Захариева.

Тенденция в цял свят са хоризонталните структури – председателите са равни на останалите членове, коментира правосъдният министър. Прокуратурата е вертикална структура, но всеки отделен прокурор сам взима решение дали да повдигне обвинение, не трябва да има намеса във вътрешното му убеждение.

Трябва да има гаранции за обществения интерес. Съдията не е служител на държавата, а на обществото, каза още министърът.

На въпрос за кражбата на фирми Захариева отговори, че се предвиждат гаранции чрез нотариалните заверки на по-голям брой документи от досегашния да бъдат ограничени тези престъпления.

По другата актуална тема за ситуацията в затворите правосъдният министър съобщи, че са планирани 15 милиона лева за рехабилитация. Ще бъде обявена нова процудура за електронни гривни на затворниците. Предишната процедура е прекратена, защото е била направена така, че само една от фирмите да участва.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.