Загиналите при безредиците в Киев вече са 10, ситуацията напомня гражданска война

Броят на загиналите при сблъсъците в Киев достигна 10 души, съобщи УНИАН. Агенцията уточнява, че в телата на двама пенсионери- мъж и жена са открити в района на метростанция „Крещатик”, на улица „Институтская”. Още един загинал, обезглавен, е открит в района на украинския парламент.  Телата на трима загинали са се намирали в сградата на Офицерския дом, където е устроен медицински пункт.

Починал е служител в офиса на Партията на регионите, по време на сблъсъците.

При сблъсъците са загинали и двама милиционери.

Съобщава се, че на Европейския площад от три черни микробуса са излезли няколко десетки души във военни униформи без опознавателни знаци, но носещи маски и въоръжени с автомати „Калашников”.

Над Украйна е надвиснало нещастието на братоубийството, нека във всички храмове забият камбаните, призова главата на Украинската гръко-католическа църква Сватослав Шевчук.

В същото време националистическата радикална организация „Правый сектор” призова всички хора, притежаващи огнестрелно оръжие, да отидат на площад „Независимост”, известен вече няколко месеца като Евромайдана и дал името на протестите в Украйна.

В апела на „Правый сектор” се изтъква, че се е появила потвърдена информация за голямата вероятност за разпръсване на Майдана с помощта на бронирана техника и огнестрелно оръжие и затова призовават притежателите на лично оръжие да се съберат на площада и да сформират отряди за зашита на хората.

Лидерът на украинската партия „Удар” Виталий Кличко потвърди слуховете за силова разправа с протестиращите и призова от сцената на площад Независимост, демонстрантите да не се разотиват.

„Ние не изключваме възможността за щурм, превземане. Бъдете внимателни. Рамо до рамо ние се намираме на площада и няма да допуснем възможността за силово разчистване на Майдан”, заяви Кличко, цитиран от УНИАН. По данни на агенцията на площада се намират около 20 000 човека.

В тази напрегната ситуация на непрекъсната ескалация на напрежението в центъра на Киев върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Катрин Аштън осъди насилието и призова всички страни в конфликта да търсят законен път за разрешаване на кризата.

„Аз съм дълбоко обезпокоена от новата убийствена ескалация на насилието в Киев и съобщенията за жертви. Осъждам всяка употреба на насилие, в това число по отношение на държавни, или партийни сгради. Призовавам властите в Украйна да отстранят истинските причини за кризата. Украйна спешно трябва да се върне към парламентарния процес. Сега политическите лидери трябва да поемат общата отговорност, за да възстановят доверието и да създадат условия за ефективно разрешаване на кризата”, заяви Аштън, цитирана от „Фокус”.

Около 18 часа българско време, когато изтече двучасовия срок, даден от МВР на Украйна на протестиращите да спрат безредиците, бе съобщено, че президентът на Украйна, Виктор Янукович, ще се срещне с лидерите на украинската опозиция в сряда. По думите на председателя на Върховната Рада, Владимир Рибак, срещата ще се състои „ориентировъчно в 11.00 часа”.

На въпрос на журналисти, смята ли за нормално в момента на улицата в Киев да умират хора, а президентът да се среща с опозицията едва утре, Рибак отговорил: „Мисля, че сега той е на работа”.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.