Заформя се дипломатически скандал Москва-София

На практика вече тече дипломатически скандал Москва-София, започнат формално от руския вицепремиер Дмитрий Рогозин в социалната мрежа “Туитър”, но имащ своята предистория доста по-назад във времето.

Днес говорителят на Министерство на външните работи на Руската федерация Александър Лукашевич обяви, че Москва смята за недопустими изявленията на българския президент Росен Плевнелиев по адрес на Русия като “агресивна” държава.

ИТАР-ТАСС уточнява, че се визира интервюто на българския президент Росен Плевнелиев за германски вестник (“Франкфуртер алгемайне цайтунг”), публикувано на 4 октомври, в което Плевнелиев нарекъл Русия “националистическа и агресивна държава”.

“Подобен род изявления, разбира се, предизвикват у нас най-сериозна загриженост”, казва Лукашевич и продължава: “Прискърбно е, че за пореден път, повтаряйки необоснованите твърдения за т.нар. анексия на Крим и опити за диктат в Украйна, един държавен глава прибягва до недопустима реторика. При което това се прави в угода на моментната прозападна конюнктура, която игнорира реалностите и потъпква вековните традиции на дружба и сътрудничество между братските народи на Русия и България”, завършва говорителят на руското МВнР, цитиран от БТА.

По думите на Лукашевич, български политик от “толкова висок ранг” не желае да забележи “настойчивите и последователни дипломатически усилия” на Русия и лично на Владимир Путин да намерят изход от кризата в Украйна”.

Лукашевич констатира, че в интервюто на Плевнелиев е налице “преднамерено изопачаване и избирателен подход” в оценката на руската политика към Украйна. “Изказванията на президента на България нямат нищо общо със задачите на двустранното сътрудничество и с преобладаващите в България настроения в полза на развитието на такова сътрудничество с Русия”, заключава говорителят на външното министерство на Русия.

Всичко това – адресирано към днешния следобед. Но какво общо има вицепремиерът Рогозин?

В началото на седмицата Рогозин написа в “Туитър”, че България за пореден път е предала Русия и нарече военния ни министър „някой си Шаламанов“ – всичко това заради отказа на българската държава и занапред да използва двете дузини морално и технически остарелите 20-30 годишни руски военни самолети и хеликоптери, чиято поддръжка вече е много скъпа.

Българските официални власти реагираха остро, като министърът на външните работи
Даниел Митов заяви: “Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив. България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави.

Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава”, каза още министър Митов.

Неофициално на тази позиция на българското външно министерство пръв реагира Дмитрий Рогозин и то отново в “Туитър”. Там руският вицепремиер написа буквално следното: “НАТО – това е безотпадно производство”. Към туита си Рогозин е прикачил статия от сайта evrazia.org, в която се обяснява реакцията на България.

По-късно последва казаното от говорителя на руското МВнР по адрес на президента Плевнелиев.

А ако някой се съмнява, че нещата имат по-далечна предистория – нека просто изчака. И в дипломацията много често нещата се въртят около много пари, както и около стратегически интереси и проекти. Въпрос на време е в размяната на любезности между Москва и София да се появи и (проблемът с) газопроводът “Южен поток”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.