Задържаните край Шабла 63-ма имигранти остават под карантина

Групата от 63-ма нелегални имигранти, които бяха задържани вчера край Шабла, все още са под карантина. От Българския червен кръст осигуриха храна,вода, лекарства, дезифенктанти и одеала, съобщи БНТ.

Бежанците бяха открити на борда на 10-местната ветроходна яхта “Бавария”, след четири дни в морето. 59 от тях се определят като афганистанци, останалите – като сирийци. 18 от тях са жени, 16 са деца, сред които и няколко бебета. Плавателният съд се е придвижвал със скорост около 5 възела в направление Румъния и капитанът му не е отговарял на повикванията изпращани от Локален координационен център-Галата.
Яхтата е с българска регистрация, но е била управлявана от капитан – турски гражданин, съобщи МВР.
Един от младежите на борда е имал нужда от спешна медицинска помощ и е бил транспортиран до болнично заведение, става ясно от съобщението на МВР. Не се уточнява какво е заболяването, както и причините за поставянето на цялата група имигранти под карантина.

По-късно БНР предаде, че още днес имигрантите ще бъдат разпределени в центровете за временно настаняване във вътрешността на страната, тъй като сред никой не са открити признаци на заразни болести.

Снимка: Пресцентър на МВР

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.