Задържаха Спас Василев, който се е представял за Александър Николов

Мъжът, представящ се за “Александър Николов” е бил арестуван в София, съобщиха от прокуратурата на специален брифинг.

Както се предполагаше, истинското име на лицето е Спас Василев. Чрез фалшив профил в социалните мрежи, той е измамил десетки хора, включително журналисти, адвокат, финансист.

Проверка на прокуратурата показала, че Василев има обвинение за измама по дело от 2012 г. във Варна за 490 лв. и остава в ареста за 72 часа.

Срещу него имало и започнати разследвания в София, Благоевград, Дупница и Варна, като нито едно от тях не е било прекратено, а само тези от Благоевград и Дупница са срещу неизвестен извършител, съобщи Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Още от 2012 г. Василев е бил обявен за общодържавно издирване, а през 2016 г. по искане на Софийска районна прокуратура е пуснат за издирване в Шенгенската информационна система.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни, че неговите подчинени работят по сигнали от граждани срещу Василев от около месец и половина и до момента има постъпили над 40 жалби. Разпитите на измамени граждани продължават, като за момента по тези случаи Василев е само заподозрян. Сигнали от граждани в чужбина не са постъпвали в ГДБОП.

През последните години Спас изгражда фалшива персона с името “Александър Николов”  в социалните мрежи, с която успява да вземе десетки хиляди левове от различни хора с обещанието, че ще им осигури евтини самолетни билети и мобилна техника.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.