Задържаха служител на Mossack Fonseca

В Швейцария задържаха служител на IT-отдела на панамската компания Mossack Fonseca, чиито документи за собствеността на офшорни компании предизвикаха световен скандал, предаде Би Би Си.

Служителят е бил арестуван в женевския офис на фирмата. Той е обвинен в нерегламентиран достъп до лични данни и нарушаване на поверителността.

Не е известно дали действията на задържания са свързани с изтичането на информация през април, станало известно като Панамски досиета.

Документите привлякоха вниманието към имущественото състояние на политически фигури като руския президент Владимир Путин, британския премиер Дейвид Камерън, украинския президент Петри Порошенко, президента на Аржентина Маурисио Макри.

Един от основателите на компанията Рамон Фонсека заяви в интервю за агенция „Ройтерс”, че изтичането на документите е резултат от хакерска атака.

По-късно анонимен човек, представил се като Джон Доу, заяви, че е отговорен за разкриването на информацията и че е бил провокиран глобалното „неравенство в доходите”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.