Задържаха две пратки хероин на обща стойност 8 млн. лева

От странен автомобил, спрял пред КПП-Дунав мост с работещ двигател и запалени фарове, но без шофьор в него, изскочи голяма плячка – хероин за над 1,4 млн. лева.

Според разпространената от прокуратурата информация, на 31 май около 15.45 ч. при влизане в зоната на отговорност на ГКПП-Русе Дунав мост е видян лек автомобил “Опел” Фронтера” с българска регистрация. Той е бил с включени фарове и работещ двигател, но без водач в него.

Веднага са уведомени дежурните гранични полицаи и колата е отведена за проверка с мобилен рентген на Агенция “Митници”. При прегледа със скенер е установено, че в гумата са укрити 30 пакета с правоъгълна форма, увити с непрозрачно тиксо, съдържащи прахообразно вещество, общо 15,528 кг.

При полевия наркотест пробата от съдържанието реагирала на хероин. Стойността на наркотика по цени на съдопроизводството възлиза на 1 397 520 лв. Уведомен е дежурен прокурор при Окръжна прокуратура-Русе, по случая е образувано досъдебно производство, работата по издирването на собственика на автомобила продължава. Досъдебното производство е срещу неизвестен извършител.

Ден по-късно, на ГКПП-Калотина, около 20.30 ч., на трасе “Изход” за товарни автомобили пристигнал камион “МАН” с хърватски регистрация, управляван от хърватски гражданин. Камионът превозвал стоки от Турция за Босна и Херцеговина. Граничните полицаи се усъмнили в съдържанието на товара и камионът бил изпратен за проверка с рентген, при която е открит пробив в тира с възможност за достъп до вътрешността на ремаркето.

Установено е, че опаковката на две от превозваните палети е с нарушена цялост, а кашоните са разместени така, че да се образуват кухини. Точно там са открити по два кафяви кашона, съдържащи общо 144 пакета с тегло 73.644 кг. При полевия наркотест веществото от тях реагирало на хероин. Стойността на разкритото наркотично вещество по цени на съдопроизводството е 6 627 960 лв.

По случая е образувано досъдебно производство по Наказателния кодекс. Към момента е задържан хърватски гражданин за 72 часа с прокурорско постановление и с мярка «задържане под стража».

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.