Задължителното гласуване мина на първо четене в НС

Народните представители подкрепиха на първо четене предложението на Патриотичния фронт за изменения и допълнения към Изборния кодекс, с които се въвежда задължително гласуване. Проектът на ПФ е един от 14-те законопроекта за промени в изборните правила, дебатирани днес в пленарната зала. Предложението за въвеждане на задължително гласуване бе прието със 121 гласа “за”. “Против” бяха единствено депутати от ДПС, а от БСП Лява България се въздържаха.

В проектът на Патриотичния фронт се предвиждат санкции за гражданите, които не са гласували без уважителна причина – глоба от 50 лева за заетите и пенсионерите или лишаване от помощи за срок от три месеца за безработните.

На първо четене депутатите приеха още въвеждането на електронно гласуване, което “да може да се поправи” с бюлетина (предложение на депутати от Реформаторския блок), въвеждането на активна регистрация за гласуване на изборите (предложение на депутати от РБ) и машинно гласуване във всички секции от 2018 г. (предложение на АБВ).

Междувременно парламентът удължи работното си време до гласуването на 14-те законопроекта за промени в Изборния кодекс, предаде „Фокус”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.