Забраниха къпането на Офицерския плаж във Варна

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Варна забрани къпането в морето при Офицерския плаж във Варна, заради опасни микроорганизми в морската вода.

При извършения от РЗИ Варна извънреден мониторинг на 30 юни 2014 г. на проби морска вода от зоните за къпане на територията на гр.Варна, бе констатиран неблагоприятен резултат от микробиологичния анализ по показатели „ешерихия коли” и чревни ентерококи” от Зона за къпане „Офицерски плаж-гр.Варна”, се казва в официалното съобщение на санитарно-епидемиологичните власти. Допълва се, че са предприети необходимите административни мерки от РЗИ-Варна за забрана на къпането в тази зона до вземането на проби от водата и получаването на резултати от изследването им, отговарящи на изискванията за води за къпане и за управление качеството на водите за къпане.

Изпратени са писма до всички отговорни институции в гр. Варна, с оглед предприемане на действия и мерки по компетентност.

На 30 юни проф. Красимир Антонов, завеждащ Отделение по хепатология в столичната болница “Св.Иван Рилски”, предупреди, че след бедствието във варнеския квартал “Аспарухово” има опасност от възникване на огнища на хепатит А и нилска треска, заради огромното струпване на замърсена кал. Според проф. Антонов дори и в морето край Варна има повишена опасност водата да е заразена с вирусен хепатит А.

Опасенията на именития учен бяха опровергани ден по-късно от други именити негови колеги, които заявиха, че тревогата е излишна, а опасността – преувеличена, тъй като морето имало свойството да се самопречиства, пък и евентуалната концентрация на болестотворния вирус в морската вода би била твърде нищожна.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.