За три дни са проверени още 10 862 бензиноколонки, за седмица – почти 22 000

Оказа се, че ударната проверка и препломбиране на разходомерите по всички бензиностанции, разпоредени от премиера Борисов миналата сряда, не е приключило в събота, а продължава, но е пред края си. Както и че всъщност става дума за около 22 000 колонки за бензин, дизелово гориво и газ в цялата страна, които инспекторите са посетили, извършили са необходимите контролни измервания и са запечатали с пломбите си…

„Извършили сме проверка на 10 862 разходомера. Това са разходомерите, които не бяха проверени преди това. Преди това бяха проверени 11 000 разходомера, остават още 138, които са заявили планово – така, както е по наредбата към БИМ, тяхното пломбиране, сертифициране и отчитане на данните”. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по Нова ТВ. Той допълни, че грешки в отчитането (т.е. ощетяване на клиентите) са установени при 87 разходомера, като подчерта, че всъщност наливането на по-малко количество гориво е само една от измамите по бензиностанциите. „60% от констатираните нарушения са от малки, единични дистрибутори на горива и 40% – са на големите вериги”, добави още Лукарски.

„В момента текат проверки на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор на качеството на горивото, както и за примесите в него. И другото, което е пропуснато в нормативната уредба, за което тази седмица ще представим доклад до министър-председателя, за предложение за промени на нормативни уредби, е връзката между сървъра на съответната бензиностанция и НАП ”, заяви Лукарски. По думите му, Министерството на икономиката има данни за хакерски атаки, в резултат на които се подават грешни данни към НАП, различни от това, което се отчита от колонките за горива.

„За съжаление, по закон Министерството на икономиката не може да контролира този процес, но ние ще имаме предложение заедно с колегите от Министерство на финансите за справяне с този проблем”, заяви министърът на икономиката.

Темата за търговията с горива и дали има картел на пазара бе коментирана и от вицепремиера Томислав Дончев.

“Не трябва да се създава впечатление, че мерките срещу нарушенията по бензиностанциите имат кампаниен характер”, изтъкна Дончев в предаването „Денят започва” по БНТ. По думите му, когато се говори за такива важни теми, трябва да се избягват беглите изводи и всяко твърдение, трябва да бъде подкрепено с доказателства.

„Като гражданин мога да кажа, че определено на пазара на горива има нещо нередно и вероятно повече от едно нещо. Като член на кабинета ще ви кажа, че е редно КЗК да приключи анализа и да се произнесе със становище по въпроса. Ангажимент на всички останали институции е да снабдяват комисията с цялата информация, която ѝ е необходима, за да на прави този анализ.”, заяви Дончев. Вицепремиерът отказа да съобщи какви са междинните данни, предоставени от КЗК за извършваната от комисията проверка за наличието на картел на пазара на горива, а и освен това – подчерта Дончев – анализът на КЗК е само е една от стъпките.

„Виждаме какво правят структурите на Министерство на икономиката, има и други държавни институции – НАП, Агенция „Митници”, които имат много какво да направят по темата”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.