За свикването на референдум ще са нужни 400 000 подписа

Мнозинството в парламента запази досегашния праг за признаване на валидност на проведен референдум, но снижи със 100 000 – от 500 000 на 400 000 – изискуемите подписи за свикване на общонародно допитване. Днес, на извънредно пленарно заседание на Народното събрание бяха гласувани на второ четене измененията и допълненията в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Така и занапред, вкл. ако с предстоящите местни избори се проведе референдумът, предложен от президента, за приети (т. е. задължителни за прилагане от Народното събрание) ще се смятат онези предложения, които са събрали повече от половината от гласовете на участвалите в допитването, които пък трябва да са не по-малко от 40 на сто плюс един от гражданите с избирателни права.

Освен това референдум и избори ще могат да се провеждат на една и съща дата, когато в едногодишен срок след насрочване на общонародно допитване от Народното събрание в страната ще се провеждат избори. Това, на практика означава, че няма пречка да се проведе референдум заедно с предстоящите местни избори.

При гласуването на измененията в закона член по член не беше прието предложението на АБВ за намаляване на прага за свикване на референдум на 300 000 подписа, както и това на Патриотичния фронт от 500 на 350 000.

По време на дебатите от ДПС изненадващо предложиха вместо намаляване на прага, неговото увеличаване от 500 на 800 000 подписа с аргумента, че всички предложения за намаляване на прага за свикване на референдум са чисто популистки и създават сериозни предпоставки много малка част от българското общество да манипулира голямата. Това предложение също не получи подкрепа от залата.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.