За пръв път присадиха ръце на 8-годишен пациент

Уникална операция направиха хирурзи от педиатричната клиника във Филаделфия. За пръв път в историята на медицината те присадиха две ръце на 8-годишен пациент. Така той стана най-младият пациент в света, подложен на такава операция. Двете китки, които медиците присадили на Зион Харви, били взети от донор. Цялата интервенция продължила 11 часа, екипът бил от общо 40 души. Лекарите трябвало да свържат артериите, вените, сухожилията, мускулите и нервите, а костите били съединени с метални пластини и винтове. Оттук насетне, по думите на лекарите, Зион ще трябва да пие лекарства цял живот, за да не бъдат отхвърлени тъканите, които организмът му възприема като чужди тела.

Всъщност, операцията била проведена по-рано през този месец, но за нея официално бе съобщено едва вчера. Детето вече може да движи пръстите си и даже леко да ги стиска. В началото на момчето му било доста странно, но след това свикнал и дори вече му приятно, че отново има ръце. Вероятно момчето ще си тръгне от болницата след няколко месеца.

Причината да се стигне дотук е, че заради инфекция на кръвта, на Зион, който е Балтимор, щата Мериленд, преди време се наложило да ампутират двете китки и стъпалата. Когато бил на 4 години, пък му присадили бъбрек. Донор тогава станала майка му. За да проходи отново, момчето използвало протези. Макар и да бил без китки, все пак успял да се научи и да пише, да се храни и да играе на компютърни игри.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.