За първи път български магистрат влиза в затвора за корупция

Четвърти обвиняем по делото с турските ваксини

Първата ефективна присъда на магистрат заради подкуп вече е факт у нас. Върховният касационен съд наложи три години ефективно за подкуп на прокурора от РП-Шумен Румен Пенев.

Делото приключва три години и половина след зрелищния арест на Пенев в центъра на Шумен.

Според обвинението през октомври 2011 г., прокурорът е поискал подкуп от 25 000 лева от адвокат Найден Николов. Всичко тръгва от клиент на Николов – Денчо Денев, който се оплакал в прокуратурата заради спор с адвоката за дължим хонорар. В резултат на жалбата, срещу Николов било образувано производство за документна измама.

Адвокатът се свързал с Румен Пенев във връзка с делото. Прокурорът му поискал 25 000 лева, като обещал срещу сумата да упражни влияние върху колегата си прокурор Янко Желязков, за да не повдигне обвинение и да прекрати разследването срещу адвоката.

Защитникът, обаче, казал, че парите са много. Пенев намалил сумата на 21 000 лева, но Николов се оплакал в полицията и прокурорът бе задържан с белязани пари, докато получавал сумата.

Делото срещу прокурора ще се запомни и с различните виждания на въззивната и касационната инстанция по отношение на индивидуализацията на наказанието.

През септември 2012 г. Софийският градски съд призна Пенев за виновен и му наложи три години и шест месеца ефективна присъда. През юли следващата година обаче Софийският апелативен съд измени наказанието на три години условно. ВКС обаче върна делото на въззивната инстанция с мотив, че в конкретния случай не са налице условията за условно наказание и по-голяма тежест имат отегчаващите вината на прокурора обстоятелства.

През март 2014 г. обаче САС отново наложи условно наказание от три години. ВКС върна делото за втори път. Въззивната инстанция обаче отново наложи условна присъда от три години с петгодишен изпитателен срок. Този път САС написа в мотивите си, че е открил нови смекчаващи вината обстоятелства. За такива апелативният съд приема: относително младата му възраст, чистото съдебно минало, добри характеристични данни и семейно положение, нарушение на принципа на чл. 6, т. 1от Конвенция за защита правата на човека за гледане на делото в разумен срок.

Отегчаващите обстоятелства, според САС, са служебното положение му положение на прокурор в РП-Шумен, обещанието за въздействие върху длъжностно лице, осъществяване на двете форми на изпълнително деяние – искане и получаване на подкуп, планиране на извършване на престъплението, размерът на самия подкуп.

Сегашният, вече трети състав на ВКС, бе длъжен да реши делото. В мотивите си той пише, че не може да приеме за смекчаващи вината обстоятелства младата възраст на Пенев, който към момента на извършване на престъплението е бил на 39 години. “Лишено от всякаква правна логика е тезата на въззивният съд, че подсъдимият поради младата си възраст – 39 години, намиращ се в “началото” на своята кариера, без необходимия житейски и професионален опит, не е имал възможност да изработи защитни механизми при случаи на корупционен натиск, което е довело до извършване на престъплението. Посочените твърдения са абсолютно несъстоятелни и в разрез с установения механизъм на извършване на деянието, който сочи на планирани системни и упорити действия на подсъдимия, в резултата на негово лично решение, при проведени множество срещи със свидетелите Николов, Денев и Желязков и системен психологически натиск по отношение на Николов – все факти, които не сочат на липсата на житейски и професионален опит”, мотивират се върховните съдии.

Те не приемат аргументи и за продължителността на съдебното производство. Според върховните магистрати делото срещу Пенев е продължило около три години и шест месеца, който срок не може да бъде приет като неразумен.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.