За кого бие камбаната “L`Espresso”?

Със сигурност мнозина ще скочат до небето от разкритията на италианското сп. „Еспресо” за педофилия и насилствена проституция в сиропиталище край София. И няма да е за първи път – така преди години някои реагираха на филма на BBC за дома в Могилино.

А всъщност новина няма. Ужасяващо е да се каже, но всичко в публикацията на „Еспресо” е отдавна известно, обобщено и анализирано в научно изследване, което видя бял свят преди повече от две години. Да, на 9 ноември 2010 година, в присъствието на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов бяха огласени данни и изводи от изследването „Сексуално насилие над деца, отглеждани в институции" на Института по социални дейности.

Проучването, за което припомням,  е проведено в София, Бургас и Велико Търново, като в него са обхванати шест дома за деца, лишени от родителски грижи и 106 деца (48 момичета и 58 момчета).

А ето и някои от изводите в изследването „Сексуално насилие над деца, отглеждани в институции”, които са достатъчно ясни и същевременно недвусмислено ужасяващи, за да могат да бъдат подминати като дребнотемие.

Децата, попаднали в така нар. социални домове имат минимален шанс да ги напуснат преди навършването на пълнолетие (1), те са обречени да станат свидетели и/или  да преживеят физическо, психическо и сексуално насилие (2), в най-добрия случай щетите върху психиката им и страхът, ще доведат до отказ от споделяне (3), външните институции (ще) измиват ръцете си с “невъзможност за разпознаване на белезите за оказан тормоз над децата от страна на персонала в домовете”.

Вербалното сексуално насилие, изнасилването или опитът за изнасилване са най-честите форми на сексуален тормоз, оказван над децата. Всяко пето е било жертва на принудителен сексуален контакт, а всяко четвърто е било свидетел на изнасилване. На практика сексуалният опит на децата в домовете, започва на ранна възраст – преди 14 години и минава през насилието като модел.

Проституцията е друг проблем, залегнал трайно в домовете за деца, лишени от родителски грижи. На 13,5% от тях това се е случвало лично. Други 10 % са правили секс срещу пари или подаръци.

И не на последно място – децата от сиропиталищата често са жертви и на грабежи. Цели 25% от 106-те възпитаници на домове, обхвани в изследването, са били нападнати с оръжие с цел обир; само през 2010 г. пет деца са били убити. И още нещо – като пораснат, голяма част от жертвите на насилие стават насилници.

Проблемът не е отшумял, вижда се. Просто духът е избягал от бутилката, стигнал е до Италия и оттам е разпрострял уродливата си сянка върху България.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.