“За” и “против” самодейното залавяне на мигранти

Тръгна поредната полемика “За” и “против” така нар. “граждански арести на мигранти”. Това се случи ден след като в социалните мрежи бе разпространено видео, на което се вижда как “доброволни отряди” са задържали нелегални мигранти и са вързали ръцете им с белезници от “свински опашки”.

“Доброволните отряди на границата изпълняват дълга си, защото дълг на всеки български гражданин е да пази държавата. Това не е лов на хора. Тези хора са извършили престъпление, нарушавайки българската граница. Никой не ги е канил тук”. Това заяви в студиото на Нова ТВ историкът Божидар Димитров, директор на НИМ. Според него нелегалните мигранти не бягат от война, но пък вероятно са минали военна подготовка и представляват опасност за националната сигурност, тъй като сред тях може да има терористи и привърженици на “Ислямска държава”.

В друга посока бе коментарът на професор Анна Кръстева, преподавател по политически науки в НБУ.

“Посланието, което виждам тук, е липсата на държава, както и липсата на гранични власти. Как така влизат тези мигранти? Белег на липсата на държава е да превърнеш в герой този, който не спазва законите. По-лесна е омразата, отколкото солидарността”, допълни проф. Анна Кръстева.

Началникът на Гранична полиция – гл. комисар Антонио Ангелов осъди акта. „В България задържането на лица става само от органите с полицейски правомощия след разпореждане на прокуратурата и съда”, заяви той пред bTv.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.