За година “Българската коледа” е събрала близо 2 млн. лева

„Българската Коледа“ показа отново, че можем да сме единни като народ и че можем да бъдем съпричастни един към друг“. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев, който представи в СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София резултатите от дванадесетото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Лечебното заведение получи в рамките на настоящото издание на инициативата финансова помощ в размер на 60 000 лв. за покупката на високоспециализирана апаратура, а пациенти на болницата за поредна година бяха подпомогнати за медикаментозна терапия.

Държавният глава отчете като успешна кампанията „Българската Коледа“ през 2014/2015 година, която си постави за цел грижата за децата с вродени заболявания. Благодарение на проявената съпричастност, „Българската Коледа“ събра 1 980 000 лева. Дванадесетото поредно издание на кампанията подпомогна 496 деца със сума от близо 700 000 лева. Високотехнологична апаратура за прецизна диагностика и съвременно лечение на стойност над 1 250 000 лева беше дарена на 10 университетски и областни лечебни заведения в София, Пловдив, Варна, Плевен. Закупени са общо 19 високотехнологични медицински апарата.

„Българската Коледа“ има дълбок смисъл както за българската политика, така и за обществения живот в страната. Инициативата е пример за това, което искаме да видим повече в българската политика – последователност и надграждане. Така искаме да бъде винаги – доброто да бъде надграждано, добрата идея на покълне, да намери своето развитие и всички да сътрудничат и да помагат“, заяви държавният глава Росен Плевнелиев по повод приключването на кампанията на „Българската Коледа“ за 2014/15 година.

Президентът определи „Българската Коледа“ като един от символите на българското общество. „Всяка година имаме между 600 хиляди и 800 хиляди български семейства, млади и възрастни, които дават своя дан за тази инициатива. Те показват отношение не със сумата, която даряват, а с подадената ръка на стотици хиляди българи годишно. „Българската Коледа“ е символична и много важна, защото показва, че народът ни е добър и съпричастен и когато е трудно и тежко, разбираме, че добрите дела трябва да получат подкрепа. Тогава си даваме сметка, че и най-малкото добро дело има значение. Всеки дарителски SMS и всеки от хилядите българи, които даряват, дават голямата надежда, че в труден момент се обединяваме, заедно сме и подаваме ръка на тези, които имат нужда“, каза държавният глава.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.