За два дни полицаи са спрели 158 шофьори, употребили алкохол

Резултатите от специализирана полицейска операция за контрол на водачи на МПС за употреба на алкохол и за правоспособност, отчетоха от МВР. Акцията е проведена от 31 юли до 2 август на територията на цялата страна, като са проверени водачите на общо 6325 автомобила. Установени са 106 водачи след употреба на алкохол от 0,5 до 1,2 промила и 52-ма водачи – след употреба на алкохол над 1,2 на хиляда. Най-много водачи, употребили алкохол са засечени на територията на ОДМВР-Враца – 12 души, за ОДМВР -Благоевград те са 11, ОДМВР- Варна, Плевен и Шумен – по 9-ма.
Контролните органи са установили и 111 неправоспособни водачи. Най-голям е техният брой на територията на ОДМВР-Сливен – 14, СДВР – 13, ОДМВР-Бургас и Перник – по 10-ма души.
От ГД “Национална полиция” припомнят, че според разпоредбите на Закона за движение по пътищата, при констатиране на управление на МПС под въздействието на алкохол с концентрация от 0,5 до 1,2 промила предвидената санкция е от 500 до 1000 лева и лишаване от правото за управление на МПС за срок от 6 месеца до 1 година. В случаите над 1,2 промила концентрация на алкохол деянието е съставомерно, като се образува досъдебно производство, а предвиденото наказание е лишаване от свобода до 1 година.
В случаите на установяване на неправоспособен водач, глобата варира от 100 до 300 лева, а в условията на повторно провинение е предвидено наказателно производство и лишаване от свобода до 2 години.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.