Протести срещу високите цени и ниското качество на горивата

За тази вечер е обявен национален протест срещу високите цени и ниското качество на горивата, продавани от българските бензиностанции. Протестът бе организиран в социалната мрежа Фейсбук още преди две седмици, когато бе оповестено, че българите купуват най-скъпото дизелово гориво в Европа като цена на производител, преди облагането с акциз и начисляването на ДДС. По същото време премиерът Бойко Борисов разпореди всеобхватна проверка по бензиностанциите дали колонките отчитат точно, както и тяхното препломбиране. Няколко дни по-късно министърът на икономиката Божидар Лукарски съобщи, че са открити нарушения в по-малко от 1% от проверените обекти, а самата проверка не е обхванала ведомствените бензиностанции, които са над 30 000. Междувременно в една своя телевизионна изява премиерът Борисов и шефът на агенция “Митници” Ваньо Танов дадоха израз на вътрешното си убеждение, че в България има картел при продажбата на горива, тъй като разликите в продажните цени при големите вериги били от порядъка на 1-2-3 стотинки. Стана ясно, че от КЗК са дали на премиера само междинни данни от своята проверка, която всъщност тече още от пролетта. По думите на говорителя на КЗК в Германия, например, такива проверки траят по 2-3 години, но у нас членовете на Комисията правели всичко възможно нещата да станат по-бързо. Освен това от КЗК се оплакаха, че нямат достъп до данъчните тайни на производителите и търговците на горива, което също затруднявало проверката за картел.

В последните две-три седмици продължи поевтиняването на суровия петрол по световните стокови борси, където бяха предлагани фючърси на цени под $42 за барел. У нас горивата също поевтиняха – средно с 10 ст. на литър спрямо началото на август – но това по-скоро е резултат от масираните проверки и създадените обществени настроения, че в сектора има измами – вкл. по отношение на данните, които се подават в НАП. За такива нарушения говориха както премиера Борисов, така и министърът на икономиката Лукарски. По думите на министъра, хакери манипулирали данните в сървърите на бензиностанциите и така в НАП не получавали верните числа за продадените горива.

Началото на днешния национален протест е обявено за 18 часа. В София участниците се събират пред Народното събрание.

“В цяла Европа горивата са по-евтини отколкото в България. В цяла Европа доходите им са в пъти по – големи отколкото в България. Всички заедно можем да променим това. Виновните са в Парламента и е време да им потърсим сметка”, пише един от организираторите на демонстрацията в социалната мрежа.

Междувременно министърът на икономиката Божидар Лукарски обяви по БНТ, че продължават проверките по бензиностанциите в страната. В коментар на предстоящия национален протест Лукарски изтъкна, че у нас няма държавен механизъм за регулиране на цените а и българският пазар е много по-малък от сочените за евтини европейски пазари.

”В държави като Австрия има държавни фирми, които всъщност дистрибутират горива, това във България отдавна не е факт. Един от най-големите дистрибутори например в Австрия е държавна фирма и тя може да си позволи да държи цени, близки до себестойността. В България пазарът не е такъв, но ние нямаме и такъв механизъм или държавен регулатор, който да окаже влияние”, заяви министър Божидар Лукарски.

Днес бившият министър на икономиката в първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков прогнозира, че през септември цените на дребно на основните горива по бензиностанциите ще паднат под 2 лева за литър. Трайков е един от критиците на КЗК, тъй като според него няма реални действия за защита на конкуренцията в сектора, нито пък активни мерки, които да възпрепятстват картелни споразумения.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.