За десета година Часът на Земята обединява природозащитници

На 19 март от 20.30 до 21.30 часа (местно време) отново ще бъдат загасени милиони източници на светлина по цялата планета. Така хората от много държави отбелязват Часът на Земята и своето съпричастие към най-голямата природозащитна инициатива в света, която е и апел за спешни действия срещу промените в климата.

Часът на Земята, организиран от WWF, се провежда за десета поредна година и в него се включват рекорден брой държави – в 178 страни има организирани събития.

Три месеца след глобалното споразумение за климата, постигнато от световните лидери в Париж, тази събота ще видим милиони хора, призоваващи правителствата да “променят изменението на климата”.

WWF приканва всеки да се присъедини към апела за климата през профилите си в социалните мрежи – моментът е важен, защото ред правителствени ръководители показват, че вече са склонни да направят компромис и отстъпки спрямо договорените цели на споразумението от Париж. Например, да се ограничи средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий.

Българските потребители са приканени да използват хаштаг #ЧасътНаЗемята, за да достигне посланието им до повече хора. Хората с грижа за природата са поканени да пуснат свое видео, текстово или визуално обръщение в социалните мрежи, за да направят посланието си по-ефектно.

Традиционно представителни сгради и световни културни паметници като Айфеловата кула, Тадж Махал и операта в Сидни ще бъдат изгасени символично за един час. Българските институции също подкрепят Часа на Земята – фасадното осветление на Народното събрание, Президентството, храм-паметника „Александър Невски“ и на много други учреждения и бизнес сгради ще бъде притъмнено.

Над 90 български общини са потвърдили, че ще се включат в Часа на Земята и ще изключат осветлението на значими обекти в централната част на населените места. В много градове се организират за различни природозащитни инициативи, също както и светлинни шествия, конкурси, изложби.

Станалата вече традиционна среща за Часа на Земята ще се състои пред Народния театър „Иван Вазов” в София. От WWF заявяват, че всеки е добре дошъл. Поканени са и артисти, които да представят арт-инсталации с огън и танц.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.