За 6 месеца правителството осигурило за бизнеса 2,5 млрд. лева

От края на май до декември в бизнеса влязоха близо 2,5 млрд лева. В тази сума влизат и 131 млн. лева от актуализацията на бюджета, с които бяха платени просрочените дългове по вече сключени договори. Числата съобщи на пресконференция министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. Министърът изтъкна, че правителството държи да е коректно с бизнеса и се радвам, че и българският бизнес е коректен. Стойнев цитира данни на финансовото министерство, според които бизнесът е внесъл в бюджета "рекорден размер данъци", което според него ясно показва, че българската икономика и страната вече са тръгнали по пътя на икономическия растеж. Министър Стойнев изтъкна още, че ДДС-то е било върнато в пълен размер и точен срок.

Тази година ще съсредоточим работата си върху малките и средни предприятия, анонсира министърът на икономиката и енергетиката, като уточни, че подкрепа за тези фирми ще има чрез Националния иновационен фонд и новата оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност".

За тази година за Националния иновационен фонд са заделени 20 млн. лева, каза Стойнев. Министърът определи тази сума като рекордна, при положение, че за 2013 г. финансирането е било нулево. По отношение на сегашната програма министърът каза, че бюджетът й е наддоговорен, заради огромния интерес от бизнеса, и заяви, че по нея няма да бъде загубен нито лев.

„Ще се борим за пречупване на негативните тенденции в енергетиката. Силно се надявам, че през тази година все по-малко ще се чува думата криза. Ще има нови проекти, нови работни места, по-малка административна тежест, подкрепа за родното производство, почтеност в отношенията бизнес – държавата", каза Стойнев.

„За трето тримесечие на 2013 г. е отбелязан 1.5% икономически растеж. Икономическият растеж за 2014 г. ще надвиши 2%. Основание за тази прогноза ми дава благоприятното развитие на външното търсене, нараснало вътрешно потребление, плавно повишаване на доходите", посочи министърът

„Безработица през 2014 г. – и там ще има пречупване на негативната тенденция. Безработицата ще намалее, според прогнози на ЕК. Нашата активна работа съвместно с бизнеса ще има доста по-голям ефект от очаквания", каза министърът.

„Данните на БНБ показват, че инвестициите за 2012 г. са били 1 480 000 000 лв., а до октомври 2013 г. са били 1 100 000 000 евро. По данни на БНБ за периода юни – октомври 2013 г. привлечените инвестиции са в размер на 496 млн. евро. Средствата са инвестирани в секторите транспорт, складиране, добивна промишленост и др. Основни инвеститори са Холандия, Германия, Русия и САЩ и др.", каза Стойнев.

„Администрацията върви в добри темпове, европейските средства се усвояват. Имаме десетки писма в министерството от бизнеса, който е благодарен за усвояването", посочи министърът.

Проектът „Южен поток” ще даде работа на всички строителни фирми. За тази година на министерството приоритет ще са малките и средните предприятия. Автомобилната индустрия очаква инвестиции от милиард и 200 млн. лв.

Държа ясно да кажа, докато аз съм министър на икономиката и енергетиката, Българският енергиен холдинг (БЕХ) няма да се закрива. Нещо повече – смятам да засиля ролята на холдинга в усилията за балансиране на системата на енергетиката. Благодарение на БЕХ се постигна успешна емисия. Инвеститори от Азия, Европа одобряват структурата на БЕХ", разкри той.

По повод информация в медиите, че ще има отделно министерство на енергетиката Стойнев заяви: „Министерството на икономиката и енергетиката е едно мега министерство, но правителството няма никакво намерение да го разделя. Това не означава, че в бъдеще, ако няма необходимост…, това зависи от министър-председателя и от двете политически сили. Но с мен не са водени подобни разговори", категоричен бе министърът.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.