За 4 години трите ЕРП са надписали общо 850 млн. лева

„850 милиона са установените неправомерно направени приходи от ЕРП-тата. Разделени на 1 милион потребители за 4 години, значи, че всяко домакинство всеки месец е плащало по 20 лева неправомерно на ЕРП-тата”. Тази сметка направи в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия депутатът от левицата Таско Ерменков. Той бе категоричен, че има нарушения на трите ЕРП, за които те трябва да бъдат санкционирани, но без да се допусне глобите да се отразят върху цените на тока за потребителите.
Таско Ерменков отхвърли твърденията, че атаките срещу енергодружествата са част от предизборната кампания и изтъкна, че ако се стигне до отнемане на лицензи, причината ще е в допуснатите множество нарушения. По думите на Ерменков, това което ще се случи с ЕРП-тата след констатираните хиляди нарушения ще е показателно дали след години на безконтролност и безнаказаност върховенството на закона ще бъде приложено.
Таско Ерменков заяви, че одит на трите ЕРП не е правен от 2008 г. до 2012 г.

Депутатът отхвърли обвиненията, че лобира в интерес на „Газпром” със законодателните промени за „Южен поток”.

„Няма писмо от „Газпром”, с което да ни се казва да вмъкнем законодателен текст. Кълна се в име и чест”, заяви Ерменков. „Внесохме промени в закона, за да синхронизираме българското законодателство. Обсъдили сме ги с министерство на икономиката и енергетиката”.

По думите му с промените в закона е направено ясно разграничаване на отговорностите. Ерменков обясни, че морската част на газопровода “Южен поток” е отделена, а за останалата част на тръбата са дали възможност на комисар Йотингер да води преговорите с Русия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.