“Южен поток” поскъпнал с 2 млрд. евро, парите скарали Василев и Пеевски

Бившият председател на Комисията по досиетата Методи Андреев заяви по Нова тв, че според него разривът в отношенията между шефа на КТБ Цветан Василев и депутата от ДСБ Делян Пеевски е свързан с изграждането на газопровода „Южен поток”. По думите на Методи Андреев, при реализацията на проекта се очаква да бъдат откраднати малко над 2 млрд. евро. Андреев смята, че Русия съзнателно приема повишената цена на тръбата, давайки така допълнителните средства, за да развращава българските политици.

„Огромни пари развращават българската политика и държат България в зависимост”, изтъкна Методи Андреев. Като елемент от ситуацията, той заяви, че в банката на Цветан Василев са около 60 – 70% от парите на държавните фирми, занимаващи се с енергетика.

Методи Андреев смята, че се е стигнало до конфликт Василев – Пеевски, тъй като “основната част от фирмите, които е трябвало да изграждат в България „Южен поток”, са под влияние на Пеевски.

Събеседник в студиото на “Здравей, България” бе и бившият депутат от БСП и настоящ активист на АБВ Румен Петков. Той потвърди, че правителството е променило цената на проекта за „Южен поток” от 1,8 на 3,5 млрд. Петков обаче не смята, че ситуацията след изборите се е променила заради тези пари. Според неговия анализ развитието й било предопределено в голяма степен от „грубите грешки” на управляващите в изминалата година.

Петков изтъкна, че е крайно време да спрем да обясняваме вътрешни процеси с външни развития и отново изложи тезата, че газопроводът „Южен поток” е необходим на България.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.