Юрий Исаков: Българската позиция за Украйна е доста балансирана

“Ние оценяваме, че официалната позиция на България по украинската криза е доста балансирана, макар да е различна от подходите на Русия.” Това заявява извънредният и пълномощен посланик на Руската федерация у нас Юрий Исаков пред „Фокус”. – „Ние разбираме, че на България като член на НАТО и ЕС й се налага да се съобразява с тях за едни или други международни въпроси”, казва още Исаков. Посланикът изразява и надежда, че украинските събития няма да повлияят на развитието на двустранното взаимноизгодно сътрудничество между Русия и България. По думите на Исаков “София безусловно има както да губи”, а руската страна винаги е готова да продължи политическия диалог и икономическото сътрудничество.
Юрий Исаков коментира и темата за санкциите, които ЕС, САЩ и други страни наложиха на Русия заради Украйна.
“Русия не бива да се изолира. Тя се намира, без да преувеличавам, в центъра на всички световни процеси и международни събития, затова опитите да бъде изградена някаква различна координатна система и отвън да се намери неподобаващо място за Русия в нея са обречени на провал”, категорично заявява Исаков. По думите му, с тези санкции на практика се възражда „КОКОМ” – една отдавнашна методика от времето на „студената война”, бих казал, – „фантом на отминалия свят”.
“Бих искал да отбележа балансираната и прагматична политика на правителството на България, което, действайки в интересите на своите граждани, се стреми да защитава националните икономически интереси. Това засяга в частност мащабните енергийни проекти, реализирането на които ще даде мощен тласък за развитието на цялата икономика на страната и ще послужи за укрепването на енергийната сигурност в Европейския съюз като цяло.”, заявява в интервю за “Фокус” посланик Юрий Исаков.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.