Юрактив: Сметките за ток запалиха България

Десетки хиляди българи протестираха в над 20 града вчера срещу високите сметки за ток и призоваха премиера Бойко Борисов и дясноцентристкото му правителство да подадат оставки, съобщава европейският портал Юрактив.

Протестиращите затвориха пътища и пътни отсечки, хвърляха яйца и бутилки срещу обществени сгради и изгориха сметките си за ток, някои скандираха "мафия", съобщава сайтът. Януарските сметки за ток предизвикаха масов гняв. Много българи казват, че не могат да платят сметките си, които са на средна стойност над 100 евро. България има най-ниската средна заплата в ЕС от 387 евро на месец. Средната пенсия възлиза на 150 евро, а базовата пенсия е 76 евро, отбелязва Юрактив.

Протестиращите обвиниха трите чуждестранни енергийни компании, че трупат огромни печалби и не се задоволиха с обяснението, че януари бил изключително студен месец. Пазарът на електроенергия в България е разделен на три области, контролирани от чешките компания ЧЕЗ и Енерго-про и от австрийската EVN. Страната приватизира електропреносната си мрежа по време на правителството на бившия премиер Симеон Сакскобургготски, припомня сайтът.

Много българи заподозряха съучастничество между фирмите и правителството. По време на вчерашните протести под наслов "Да запалим монополите" демонстраторите протестираха и срещу правителството на Борисов и политическата класа като цяло. Социологически изследвания показват, че партията на Борисов Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ) губи подкрепа. Преди парламентарните избори през юли ГЕРБ изостава от опозиционната социалистическа партия, ръководена от Сергей Станишев, който е и лидер на Партията на европейските социалисти.

Българите обвиняват Борисов за понижаването на стандартите за демокрация и медийна свобода от идването му на власт през 2009 г. и за неспособността му да се справи с корупцията, отбелязва Юрактив. При неотдавнашен дебат в Европейския парламент България беше определена като "слабото звено" от гледна точка на западане на демократичните стандарти и заплаха за европейските ценности на континента, посочва Юрактив.

(Превод БГНЕС)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.