Юнкер: Нека страните от ЕС прилагат споразуменията за бежанците

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се обяви за прекратяване на мониторинга над Румъния, която изпреваи "нашите български приятели"

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер отхвърли призивите за нова среща на върха на ЕС, на която да се обсъди въпросът с увеличаващия се наплив от имигранти, като заяви, че страните членки трябва да престанат да се бавят, а да приложат съществуващите споразумения по въпроса.

Коментарът на Юнкер за френски и германски медии, цитирани от агенция Ройтерс, идва часове преди срещата на германския канцлер Ангела Меркел и френският президент Франсоа Оланд в Берлин, чиято тема е именно притокът на имигранти в Европа, предаде БГНЕС.

“Не се нуждаем от нова среща на върха. Страните членки трябва да приемат европейските мерки и да ги приложат на своя територия”, заяви Юнкер като допълни, че ЕС трябва да състави единен списък със “сигурни страни” , имигранти от които ще бъдат връщани.

Юнкер също така отново изрази критики към европейските правителства, които не взеха имигранти от Италия и Гърция, където десетки хиляди души пристигнаха в гумени лодки през последните месеци, за да избягат от войните в своите страни.

По-рано международната организация на Червения кръст и Червения полумесец обяви, че очаква драматично увеличаване на броя на мигрантите, които от Гърция през следващите дни ще се опитат да преминат през Македония и Сърбия на път към Западна Европа.

Върховният комисариат на ООН за бежанците обяви, че обмисля да продължи предоставянето на хуманитарна помощ за идващите от Македония в Центъра за временно настаняване в сръбския град Прешево бежанци.

По данни на организацията над 7000 мигранти са влезли в Сърбия от Гърция през Македония в нощта срещу неделя.

Темата за бежанската криза ще е сред обсъжданите в рамките на посещението днес на министъра на външните работи Даниел Митов в Скопие.

През юни правителствата на страните от Европейския съюз отхвърлиха искането на председателя на Европейската комисияЖан-Клод Юнкер да бъдат приети задължителни квоти за мигранти. Така на практика всяка страна сама решава какъв брой да приеме от десетките хиляди мигранти, които пристигат по бреговете на Италия и Гърция.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.