Юнкер настоява ЕС да има собствена армия

Трохи от планът "Юнкер" за България

“Европейският съюз трябва да има собствена армия. Подобна армия би ни помогнала да изработим обща външна политика и политика за сигурност и да поемем заедно
отговорностите на Европа по света. Това изтъква председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер в публикувано днес интервю за германския в. “Велт ам зонтаг”, цитирано от световните агенции.

С изказването си Юнкер разпали отново дебатите по обсъжданата отдавна идея в период на засилено напрежение с Русия, отбелязва ДПА. ФП цитира думите на Юнкерс, че “Европейска армия няма да се създаде, за да се разположи незабавно, но обща европейска армия би показала на Русия, че се отнасяме сериозно към защитата на ценностите на ЕС”. Според председателя на ЕК, имиджът на Европа е пострадал сериозно и “изглежда не ни приемат сериозно във външната политика”. По думите на Юнкер, не става дума за конкуренция с НАТО, а Европа да стане по-силна”.

Идеята за собствена европейска армия вече получава подкрепа в Германия. Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен заяви в декларация, че “нашето бъдеще като европейци един ден ще включва европейска армия”. Миналия месец тя изрази увереност, че ако не децата й, то внуците й със сигурност ще видят Съединени Европейски Щати със собствена армия.

В. “Велт ам зонтаг” цитира днес и председателя на германската парламентарна комисия по външна политика Норберт Рьотген, който заявява, че идеята за армия на ЕС е “европейска визия, чието време е настъпило”. Аналогична позиция изказа и председателят на комитета по въпросите на отбраната на германския парламент Ханс-Петер Бартелс.

Според “Велт ам зонтаг” вестник бившият генерален секретар на НАТО Хавиер Солана ще представи утре в Брюксел доклад за нова европейска стратегия за отбрана, която призовава за по-голяма способност за военна намеса отвъд границите на ЕС.

Свързани публикации

1 Comment

  1. Ок, но да не е като онези холандски педерасти от ООН, които зяпаха клането в Сребреница, без да си мръднат пръста.

Leave a Reply

Your email address will not be published.