Юнкер настоява държавите от ЕС да приемат 160 000 мигранти

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер се обяви за прекратяване на мониторинга над Румъния, която изпреваи "нашите български приятели"

Европейската комисия (ЕК) настоява за задължително разселване на 160 000 мигранти. Сега не му е времето да се страхуваме, а да покажем човечност и човешко достойнство. Ние, европейците, не трябва да забравяме, че почти цялото население на този континент в даден момент е било от бежанци.

Това каза председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер в Страсбург, в реч пред Европарламента за състоянието на Съюза. По думите му, броят на бежанците в ЕС днес представлява едва около 0,11 процента от населението на общността.

За състоянието на Съюза

Не бих искал да изпадаме в униние, но ЕС не е в добро състояние. Няма смисъл председателят на Комисията, гражданите на Европа – няма смисъл да гледат на нещата през розови очила. каза председателят на комисията., заяви Жан Клод Юнкер в речта си за състоянието на Съюза. – “Липсва Европа, усеща се недостиг на Европа и на съюз в този ЕС. И това трябва да се промени. Трябва да сложим край на това и то сега. Работим заедно за постигането на тази цел. Това според нас е мандатът, който ни е дал европейският избирател. Това е мандатът, който вие възложихте на мен”, каза още Юнкер. По думите му, дошло е време, камбаната бие, евродепутатите и европейските политици трябва да използват по-малко празни думи и да се изправят пред огромните проблеми на ЕС.

Кризата с бежанците е приоритет

“Kаквито и работни програми и законодателни промени да приемем, приоритет днес трябва да бъде кризата с бежанците”, категоричен бе Жан Клод Юнкер. Той изтъкна, че от началото на 2015 година близо 500 000 души са прекосили морето към Европа и подчерта, че в по-голямата си част това са бежанците от Сирия. По думите на Юнкер сега не е времето да се плашим от броят на бежанците, а е дошло времето за единни действия за справяне с бежанската криза, дошло е време за проява на човечност.

“Крайно време е да действаме, за да управляваме, бежанската криза. Алтернатива на това няма. Мнозина се сочат с пръст, далеч по рядко през последните седмици се поставя пръста в раната. Сочат се едни други в лицето. Разбира се, винаги пръстът е насочен срещу Брюксел, когато държавите- членки не си вършат работата обвиняват Брюксел”, коментира Юнкер. – „Мнозинството тук и аз, и Комисията, негодуваме срещу това прехвърляне на вината. То няма да помогне никому, едва ли на бежанците. Обикновено тази игра на посочване с пръст е признак, че политиците не са в състояние да се справят с опасността”, продължи с критиките си председателят на ЕК. Юнкер изтъкна, че през юли т.г. е влязъл в сила последният от приетите през годините нормативни актове за европейска система на убежища. “Имаме общи правила за приемането на търсещи убежища. Имаме общи стандарти за обработка на молбите за убежище и общи критерии за определяне дали лицето има право на международна защита. Тези стандарти, трябва да бъдат приложени в ЕС”, каза още Жан Клод Юнкер.

Защо ЕС се бори с Ислямска държава

Ние се борим с „Ислямска държава”, защо не сме готови да приемем онези, които бягат от нея, обясни председателят на ЕК. – Вярно е, че Европа не може да подслони цялото нещастие на света, но нека погледнем нещата в правилния им контекст. В Ливан бежанците възлизат на 25% от населението. Кои сме ние да си затваряме очите? Нека да бъдем наясно, нека да бъдем честни пред нашите съграждани, които са разтревожени. След като има терор и гонения в Сирия и Либия, кризата с бежанците просто няма да отшуми. Можем да изградим огради и крепостна стена, но за миг си представете, ако това дете бе вашето дете и ако вие се опитвахте да го спасите от ужаса, който ви заобикаля, нима бихте се спрели пред каквато и да е стена, нима не бихте прекосили най-дълбокото море, за да се извадите от варварството на Ислямска държава.

Системата за даване на убежище ще се реформира

“Време е да започнем реформа на нашият механизъм за убежище, така наречената Дъблинска система, по силата на която се подава молба за убежище в първата държава, в която се попада. Трябва ни повече Европа в този механизъм, за да може начинът, по който управляваме емигрантските потоци да бъде част от общия ни проект. Да разработим постоянен механизъм за преразпределение и да се справяме бързо и ефикасно с евентуални бъдещи кризи. Една обща стратегия по тези въпроси означава предоставяне на право за такова. Държавите- членки отново трябва да преразгледат своите политики за интегриране на бежанци и имигранти. ЕК ще предприеме стратегия за мониторинг и контрол”, каза още Жан Клод Юнкер в речта си за състоянието на Съюза.

Кандитатите за ЕС нямат право да отказват убежище

„Европейската комисия работи по разработване на списък с държавите, от които можем да приемаме бежанци. Следователно ще бъде ясно, кои държави подлежат на този подбор и кои не”, каза Юнкер. – “Продължаваме да спазваме Женевската конвенция и да считаме търсенето на убежище за право. Тези държави в списъка трябва да са наясно, че ако по някаква причина изпаднат от списъка поради нарушаване на правилата, то изпадат от списъка за кандидати за членство в ЕС. Тези два критерия вървят ръка за ръка”.

„Правим ли разлика между мюсюлмани, християни и изповядващи други религии. Какви критерии прилагаме. Няма вяра, няма философия, няма религия, която да е по-силна от солидарността към бежанец”, уточни Юнкер.

Границите в Европа са неприкосновени

„Трябва да кажа няколко думи за нашите източни съседи и тези от Балканите. Сигурността и границите на европейските държави са неприкосновени. Искам това да се чуе ясно в Москва. Страните от балканите и от другите райони съседни нам трябва да знаят, че няма да правим компромис със сигурността. Полша и балтийските държави са много важни членове на ЕС. По никакъв начин няма да правим компромис с тяхната сигурност. Наше задължение е да ги защитаваме, ако се наложи”, заяви председателят на Европейската комисия.

(Източници: Фокус, БНР)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.