Жан-Клод Юнкер: Бойко е златното момче на България

По инициатива на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Емил Радев най-старото обработено злато в света от Варненския халколитен некропол бе официално представено в сряда вечер в Европейския парламент. Изложбатата “Златните съкровища на България. Варна и най-старото обработено злато в света” с находки от фонда на Регионалния исторически музей – Варна е под патронажа на министър-председателя Бойко Борисов.

На откриването присъстваха председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, Доналд Туск-председател на Европейския съвет (ЕС), кандидатът на ГЕРБ за кмет на Варна Иван Портних, евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова, Андрей Новаков, Владимир Уручев, Андрей Ковачев, български и чуждестранни евродепутати и официални лица.

Емил Радев благодари за присъствието на тримата европейски лидери. „Това е доказателство, че трябва да ценим културните различия, да бъдем единни в многообразието, защото това ни прави проспериращи“, заяви Радев и подари на специалните гости на изложбата реплики от най-известните артефакти от съкровището.

unker bb-1

„Не помня друг такъв случай – трима председатели на европейски институции и министър-председател да са откривали изложба е Европейския парламент“, подчерта Мартин Шулц и посочи, че това е напълно заслужено за представянето на Варненското златно съкровище. „За Европейския парламент това е момент на гордост – че представяме тази важна изложба, свързана с културното наследство на Европа. „Тази изложба цели да се бори с предрасъдъците и с липсата на познания. Това съкровище доказва културното наследство на една голяма страна-членка на Европейския съюз – България“, категоричен бе Шулц.

Жан-Клод Юнкер обясни пред присъстващите, че преди години е посетил Варна по покана на Бойко Борисов и е останал много впечатлен. „Тази изложба показва, че България не е само велика, но и стара нация. Бойко Борисов е златното момче на България“, акцентира председателят на ЕК.

Според българския еврокомисар Кристалина Георгиева изложбата показва колко е богата историята на България и че българският народ цени историята си. „По този начин градим настоящето и бъдещето си. То е в ръцете на народа, на правителството и на премиера Бойко Борисов“, каза тя. Кристалина Георгиева подчерта, че България работи много добре с европейските пари, за които тя отговаря. „Казах на Бойко Борисов, че през последната година сме на осмо място по усвояване на европейски средства, но това не е истина. По последна справка, която получих днес, България вече е на пето място“, обяви българският еврокомисар.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви, че му е драго, че всички български евродепутати присъстват заедно на представянето на Варненското златно съкровище в ЕП. “Всичко това е наше и ние сме едно. Считам, че присъствието на хората, които управляват Европа, е признание не към мен, а към хората, направили много затова да сме тук“, посочи премиерът и покани Мартин Шулц също да посети Варна.

Премиерът заяви още, че усвояването на европейски фондове дава най-важното – присъединяването на регионите на ЕС, чрез изграждане на пътища и магистрали помежду им. Бойко Борисов даде пример с това, че предстои довършване на автомагистрала „Струма“ до Гърция.

Представянето на ценни предмети от двата най-богати гроба от некропола стана възможно след осигуряването на държавна гаранция за експозицията – общоприета европейска практика. За целта Министерският съвет отпусна 30 000 лв. за временна експозиция от движими културни ценности в сградата на Европарламента.

(Източник и снимки: Пресцентър на ГЕРБ)

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.