Юлия Тимошенко вече е на свобода?

Бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко бе пусната на свобода само часове след като Върховната Рада в Киев прие постановление заосвобождаването й. Първа съобщи новината агенция Асошиейтид прес, която по-късно цитираха УНИАН и други електронни медии. От информацията става ясно, че Тимошенко е научила новината и получила свободата си в Харковската градска болница №5, където се лекуваше. По-късно УНИАН цитира “официален представител на Тимошенко”, който опровергава новината за светкавичното освобождаване. Така остава да изчакаме, примерно, тв-репортажи за посрещането на Тимошенко, които рано или късно ще станат факт…

По-рано днес украинският парламент прие постановление за освобождаването от затвора на бившия министър-председател на страната Юлия Тимошенко, която излежава 7-годишна присъда, съобщиха УНИАН и РИА Новости. За това решение са гласували 322 от регистриралите се за заседанието 331 народни представители във Върховната Рада. Предложението бе внесено от лидера на опозиционната партия «Батькивщина» Арсений Яценюк.

Депутатите посрещнаха резултатите от гласуването с аплодисменти и скандиране на лозунга „Свобода за Юлия!”

Междувременнос Александър Турчинов, сочен за един от най-близките сътрудници на опозиционния лидер Юлия Тимошенко бе избран за председател на украинския парламент, след като Владимир Рибак подаде оставка.

Всъщност депутатите от парламента на Украйна още вчера гласуваха промени в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, позволяващи освобождаването на Тимошенко. Но при действащата до днес нова Конституция промените трябваше да бъдат одобрени от президента Виктор Янукович. Но днес едно от решенията на парламента в Киев бе връщането на конституцията, действала до 2004 година.

Приетото днес постановление за изпълнение на международните ангажименти на Украйна за освобождаване на экспремиера Юлия Тимошенко означава, че тя трябва незабавно да бъде освободена от наказателната колония в Качановски, коментира адвокатът на Тимошенко – Александр Плахотнюк – цитиран от УНИАН. Според адвоката постановлението трябва да бъде подписано от новоизбрания председател на парламента Турчинов, след което да се връчи на началника на затворническата колония за изпълнение.

Юлия Тимошенко бе осъдена на 7 години лишаване от свобода през 2011 година по обвинения, че не е защитила интересите на Украйна в подписаните газови споразумения с Русия.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.