Явор Куюмджиев: Имаме запаси от природен газ за 50 дни

Страната ни е зависима на 85% от доставките на руски газ, другите 15% добиваме от находището в Черно море. Ако Русия ни “спре кранчето” заради кризата в Украйна и позицията на Европейския съюз, ще имаме запаси за около 50 дни. Това заяви в студиото на “Гореща точка” по TV7 зам.-председателят на Комисията по енергетика в парламента и депутат от Коалиция за България Явор Куюмджиев.

Ако доставките на газ от Русия спрат за повече от два-три месеца, има опасност да изпаднем в тежко положение. Алтернативите са да използваме двете връзки – от Гърция и Румъния, която трябва да заработи на 10 март, както и находището в Черно море. Според Явор Куюмджиев, няма икономическа, нито друга причина, газът да поскъпне след 1 юли. Същото важи и за цената на тока.

В четвъртък Александър Петров от „Булгаргаз” съобщи пред членовете на парламентарната енергийна комисия, че към 22 март държавното газово дружество ще разполага с 202 млн. куб. м природен газ в хранилището в Чирен. В момента те са с 10 млн. куб. м по-малко, но там непрекъснато се нагнетяват нови количества. Изпратено е писмо до Газпромекспорт, в което е посочена извънредната ситуация и се описва, че имаме по-голяма нужда от доставки, поради нагнетяването на газ в Чирен. До този момент от руската компания не са отговорили.
В студени дни България консумира около 14 млн. куб. м, допълни Петров. От Чирен могат да се добиват около 3 млн. куб. м. на ден, от находището на Мелроуз у нас около 630 хил. куб. м природен газ. Чрез връзката с Гърция, която от началото на годината е реверсионна, могат да се осигурят около 3 млн. куб. м. газ. Така газопреносната ни мрежа в случай на криза ще може да осигурява около 7 млн. куб. м, като само Топлофикация София консумира по около 4 млн. куб. м газ дневно.
Попов обясни, че отговорният орган в случай на проблеми с доставките е Министерството на икономиката и енергетиката, като са разработени няколко варианта в случай на намаляване на доставките – при редуциране с 30% и при намаляване с 50%.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.