Явор Дачков: Когато СИК е на власт, стават страшни неща

Когато дойде СИК на власт, започват да изчезват важни свидетели, самозапалват се хора, качват се дълговете. Този коментар в сутрешния блок на bTv направи журналистът Явор Дачков по повод изчезването на бившия шеф на ДАНС Петко Сертов. В студиото на „Тази сутрин” той постави случая в контекста на скорошния разстрел на свидетел срещу бандата на Йосиф Йосифов – Йоско и убийството на столичен компютърен специалист, за когото се появи информация, че е декодирал спецавтомобилите за подслушване на МВР.

„Когато едно управление идва от недрата на подземния свят, няма какво друго да очакваме”, коментира Дачков.

„ДАНС беше създадена за политическа употреба и беше употребена и от тези, които не я създадоха. Шефът на службата е само изпълнител и явно затова не се е чувства застрашен”, коментира журналистът от БНР Силвия Великова.

Тя посочи, че бившият шеф на ДАНС близо година е бил безработен (след освобождаването си от БОРКОР) – с всичката информация, която е събрал през годините. „Много съм потресена, че никой от нас не допусна, че се е случило нещо нормално”, каза още Великова по повод двете основни версии за изчезването – убийство или отвличане.

„Играчите не са по-различни от 2008 г. Шефът на ДАНС не само има информация за криминалните среди, но и за корупцията по високите места”, допълни Дачков, според когото агенцията е била създадена по западен модел, но е била компрометирана чрез скандала „Галерия”.

„За мен само информацията, която носи, би му навредила”, посочи той. По думите му Сертов е бил на такъв пост, че даже и да бяга от информацията, която не бива да знае, тя е идвала при него.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.