Яценюк въвежда извънредно положение в енергетиката

Украинският премиер Арсений Яценюк е възложил на министерството на енергетиката и на министерството на правосъдието да подготвят законопроект за въвеждане на извънредно положение в енергийния сектор. Това съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на изявление на самия Яценюк. Цитират се думите на премиера, казани на заседание на правителството в Киев: “Украйна трябва да се готви за тежки времена”. На същото заседание е решено националната комисия по регулирането на електроенергетиката (украинската ДКЕВР) без забавяне да установи “икономическата обосновка на тарифите за транспортиране на руски природен газ през територията на Украйна”.

Предложеният от Украйна компромис за договаряне на пазарни цени на доставяния в Украйна природен газ беше отклонен от руска страна по политически причини, а поведението на руската страна е част от плана за унищожаването на Украйна, е заявил още Яценюк, цитиран от УНИАН.

Руски електронни медии цитират нареждането на Арсений Яценюк в спешен порядък да бъде подготвен и внесен във Върховната рада законопроект за съвместна експлоатация и модернизация на украинската газопреносна система с компании от САЩ и ЕС.

По-късно УНИАН цитира и друго изявление на премиера на Украйна.

Украинците няма да извадят от джобовете си $5 млрд годишно, за да може Русия да купува с тези пари оръжие, танкове и самолети и да бомбардира украинска земя, казва Яценюк. Според него има големи шансове Украйна да спечели спора с ГАЗПРОМ в Международния арбитражен съд в Стокхолм. Междувременно в същия съд Киев внесе насрещен на руския иск за колосалната сума от $6 млрд.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.