Яценюк: Русия е заплаха за планетата

Днес е очевидно, че Русия е заплаха за планетата, за Европейския съюз и за Украйна. това каза “, каза украинският и.д. премиер Арсений Яценюк в интервю за американската телевизия Ен Би Си.  Според Яценюк президентът Путин мечтае да възстанови Съветския съюз. “И всеки ден той стига все по-далеч и един Господ знае къде е крайната му спирка“, допълни Яценюк.  „Вярвам, помните известната му реч в Мюнхен, в която той заяви, че най-голямото бедствие на миналия век е разпадането на Съветския съюз.

Аз смятам, че най-голямото бедствие на този век ще е възстановяването на Съветския съюз под егидата на президента Путин“, каза още той.  Яценюк обеща още, че онези, които стоят зад антисемитската акция в Донецк, ще бъдат наказани.   През нощта в понеделник маскирани мъже раздаваха позиви пред синагогата. В тях се настояваше всички евреи да се регистрират, тъй като в противен случай щели да бъдат депортирани. Твърди се, че маскираните действали от името на проруските сепаратисти.  “Светът има причини да се безпокои за намеренията на Путин. Руската федерация подкопа международната стабилност”, каза Яценюк.

Украинският и.д. премиер обвини по-конкретно Русия, че е сложила край на всички програми за неразпространение на ядреното оръжие, визирайки по-конкретно Будапещенския меморандум от 1994 г., съгласно който Украйна се съгласи да се откаже от своя ядрен арсенал в замяна на гаранции за териториалната си цялост, отбелязва АФП.

Гаранти за неговото изпълнение бяха Съединените щати, Великобритания и Руската федерация.

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.