Яценюк пред Обама: Прозападната коалиция в Украйна няма да се разпадне

Украинският премиер Арсений Яценюк е уверил американския президент Барак Обама, че прозападната коалиция в Украйна няма да се разцепи, защото това би застрашило членуващите в нея политици, предаде ТАСС, като се позова на интервю с украинския министър-председател, публикувано в „Ню Йорк таймс“.

Според Яценюк, Обама е настоявал да получи от него отговор „дали ще се запази коалицията“, включваща украинския премиер и президента Петро Порошенко. Яценюк отвърнал с цитат от Бенджамин Франклин, който говорил за хора, които

„или ще се държат заедно, или ще бъдат обесени поотделно“. 

„Точно това правим двамата с президента на Украйна. Оставаме единни“, отвърнал му е Яценюк. По думите му Порошенко е обещал, че „Украйна не ще позволи коалицията да се разцепи, както стана с предишната прозападна коалиция“.

Според вестника „Яценюк е съобщил на Обама освен това, че работи за изкореняване на корупцията в украинския енергиен сектор, който е от ключово значение, а също и за вдигане на заплатите“.

Украинският премиер казал още, че вероятно тази седмица Върховната рада ще приеме законопроект за промени в украинската конституция и разширяване на пълномощията на местните власти в Източна Украйна.

При това положение Киев ще изпълни ангажиментите си, поети с Минските споразумения, посочил Яценюк.

САЩ твърдо подкрепят суверенитета и териториалната цялост на Украйна и ще запазят санкциите срещу Русия, докато тя изпълни изцяло поетите от нея задължения в споразуменията от Минск, се казва в съобщението на Белия дом.

САЩ обмислят да започнат да обучават украински военни през есента, след като завърши първата програма за подготовка на войски на украинското вътрешно министерство, съобщи във Вашингтон ген. Бен Ходжис, командващ на американските сухопътни сили в Европа, предадоха Франс прес и Ройтерс.

„Ще завършим до 15 ноември обучението на три батальона на украинското вътрешно министерство в базата Яворив в западна Украйна“, каза генералът на пресконференция в Пентагона.

След това Съединените щати обмислят да започнат обучение на силите на украинското министерство на отбраната, но още не е взето окончателно решение, добави той. Подготовката ще бъде за тактически умения, техники за защита на живота на войниците и операции в много трудни условия. „Това е много ефикасен начин да помогнем на украинците и ще покаже, че сме с тях“, подчертал генералът.

Решение по този въпрос обаче изисква споразумение с европейските съюзници на САЩ в НАТО.

Ген. Ходжис напомни, че е от най-голямо значение да се запази единството на 28-те членове на НАТО в политиката към Русия. „Мнението на всяка от 28-те страни има тежест“, добави той.

На въпрос за ситуацията в източна Украйна той отвърна, че засега няма признаци за евентуална нова офанзива на проруските сепаратисти. В по-далечна перспектива генералът каза, че според него не е задължително целта на Русия да е установяване на контрол над Източна Украйна, нито създаване на коридор по суша, свързващ Русия с Кримския полуостров чрез превземане на град Мариупол на Азовско море.

За създаване на коридор по суша до Крим ще са нужни средства, с каквито не разполагат проруските сепаратисти, което би наложило руски войски да се намесят открито, каза ген. Бен Ходжис.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.