Ясен Тодоров: Смяната на лицата във ВСС не е съдебна реформа

Ясен Тодоров: Покрай КТБ неоснователно отново се лепва петно върху съдебната система

„Същността на реформата и по-доброто правосъдие не е в смяната на личния състав на този Висш съдебен съвет. Промените, които трябва да се направят, са промени в процесуалните закони, за да има по-бързо, по-справедливо и по-предвидливо правосъдие“. Това каза пред журналисти преди заседанието на ВСС Ясен Тодоров, председател на етичната комисия на ВСС, цитиран от „Фокус“. Според него не е нормално да се променя Конституцията, за да се смени персоналният състав на един съвет, пък ако се иска по-добро правосъдие – да се пипнат тези закони, с които магистратите работят и да им се отвържат ръцете.

Ясен Тодоров припомни, че за съдебната реформа от ВСС още през ноември и декември миналата година са организирали голям форум, чиято цел е била да събере мнението на магистратите. Членът на ВСС критикува и намерението мандатът на ВСС да бъде намален от 5 на 3 години.

„Ако законодателят прецени, че така е по-добре за държавата – да го направи. Аз не съм убеден, че това е по-добре. Намаляването на мандата от 5 на 3 години, ще постави в абсолютна зависимост от изпълнителната и законодателната власт кадровия орган на съвета, защото в рамите на един парламент ще могат да бъдат избрани даже два съвета”, коментира Ясен Тодоров. По думите му, сегашният 5-годишен мандат е измислен след дълги обсъждания и е съобразен с многото работа, която трябва де се свърши в един мандат на съдебните кадровици.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.