Ясен Тодоров: Покрай КТБ неоснователно отново се лепва петно върху съдебната система

Ясен Тодоров: Покрай КТБ неоснователно отново се лепва петно върху съдебната система

Председателят на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет (ВСС) Ясен Тодоров категорично не е съгласен с твърдението, че КТБ е била банка на съдебната власт, въпреки че в списъците, публикувани от синдиците на банката, присъстват 184 съдии и 152-ма прокурори, както и членове на самия ВСС.

“Категорично не съм съгласен с това становище, защото съм сигурен, че влогове и кредити от тази банка имат много повече политически партии, дружества, които са с участие на изпълнителната власт и т.н. Една от целите на проверката, която ще извършим, е да се изчистят имената на почтените магистрати. Ако има магистрати, които са пропуснали да декларират или са декларирали непълно своето имущество, да понесат съответната отговорност”, заяви Ясен Тодоров по БНР. Той информира, че ВСС спешно ще изиска оригиналните списъци за средствата на магистрати в КТБ. По думите на Ясен Тодоров, “правим всичко възможно, според действащото законодателство, да изясним този проблем, защото считаме, че е абсолютно неоснователно да се лепва отново петно върху съдебната система”.

Тодоров обясни и последователността на действията, които възнамерява да предприеме ВСС.

“Първо, ще изискаме от синдиците оригиналните списъци, защото се появиха различни имена, различни суми, разминавания. След това, ние във ВСС да проверим по тези списъци кои от лицата са действащи магистрати и да подадем тази информация към Сметната палата. Ще поискаме и информация от НАП, защото от медиите научихме, че тя се е самосезирала. До месец, мисля, че може да имаме информация от Сметната палата, дали има недекларирани доходи, имущество, след това вече процесът преминава в НАП”, съобщи Ясен Тодоров.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.