Ясен Тодоров: Предлага се съдебна реформа, която ще предизвика хаос

Ясен Тодоров: Покрай КТБ неоснователно отново се лепва петно върху съдебната система

Аз съм твърдо “за” подобряване на работата в правораздавателната дейност в България, за предприемане на всякакви възможни стъпки за по-ефективно правосъдие, но те не са тези, които са начертани в реформата. Това заяви в предаването на БНР”Преди всички” шефът на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров. Според него съдебната реформа ще предизвика хаос.

“Тези промени са фундаментални. Говорим за Стратегия за съдебна реформа, а започваме с две стратегически цели, като първата е разделяне на ВСС на колегии, втората – на практика неговото разпускане. Ако това е целта на реформата, аз не съм съгласен с нея”, коментира Ясен Тодоров. Той изтъкна, че когато се прави стратегия, трябва да има крайна цел и трябва да има постепенни стъпки, от които да се тръгне. Според него първата стъпка в тази стратегия е прекрояването на съдебната карта: да си види къде какви съдилища и прокуратури трябва да има, да се види тяхната натовареност, оптимален числен състав и от там нататък да се върви вкл. към електронно правосъдие. Тодоров обръща внимание, че всичко това трябва да е подплатено с необходимите законодателни мерки, разтоварване на прокуратурата от несвойствени дейности, промени в НК и т.н. Във връзка с дискусията за разделянето на ВСС на две колегии – от съдии и от прокурори – Тодоров е на мнение, че това е последният проблем на българското правосъдие.

Членът на ВСС припомни и хронологията на скандала, започнал след изявлението на посланика на Франция, като изтъкна, че лично той веднага е направил всичко възможно, за да тръгне проверка по случая.

Ясен Тодор е на мнение, че министърът на правосъдието, след като е научил, е могъл да сезира ВСС, вместо сега да казва, че ВСС действа под натиска на френския посланик.

“Не действаме под ничий натиск. Разглеждаме преписките, сигналите, независимо дали са подадени от посланици или обикновени граждани”, изтъкна Тодоров. Той допълни, че ВСС все още не разполага с цялата изискана информация по случая, а и е отправено допълнително запитване до прокуратурата относно сигнала на синдика по отношение на длъжностните лица в двете фирми.

Когато съберем всичко, ще се произнесем, коментира Тодоров и добави, че вероятно това ще стане след Нова година.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.