Япония замрази важни преговори с Русия заради Крим

Заради ситуацията около Крим Япония замразява преговорите за сключването на три междуправителствени споразумения с Руската федерация, но няма да възпрепятства развитието на културния и икономическия обмен между двете страни. Това заяви на пресконференция главният секретар на правителството Йошихиде Суга.
“Япония съжалява за решението на Руската федерация да признае резултатите от референдума в Крим, тъй като това нарушава целостта на Украйна, нейният суверенитет и териториална цялост… В тази връзка министърът на външните работи Фумио Кисида обяви за замразяването на преговорите за облекчаване на визовия режим, а също и за замразяване на началото на преговорите за споразумение за инвестициите и за недопускане на опасни военни дейности в космоса”, съобщи Суга, цитиран от РИА „Новости”. Секретарят на японското правителство допълни, че планирания за сряда, 20 март, руско-японски инвестиционен форум ще се състои, тъй като тази среща е организирана на ниво „частни компании”.
В отговор на въпрос как може де бъде обяснено въвеждането на значително по-меки санкции против Русия, в сравнение със западните страни, Суха заяви, че Япония би искала да даде принос за решаването на проблемите, използвайки и основавайки се на двустранните отношения, създадени от правителството на Шиндзо Абе.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.