Янукович се смята за президент, обеща да се върне в Украйна

Президентът на Украйна Виктор Янукович заяви, че остава легитимен президент на страната и Върховен главнокомандващ, предаде ИТАР-ТАСС. Агенцията цитира казаното от Янукович на днешната му пресконференция в Ротов на Дон: „Аз не съм прекратявал предсрочно своите пълномощия, жив съм, не са ме отстранили от длъжност по реда, предвиден в Конституцията на Украйна”.

Янукович съобщи, че ще се върне в Киев веднага, щом позволят обстоятелствата. По думите му, в момента на преврата той не е напуснал територията на Украйна, но къмнего са се опитали да приложат терористични действия.
Когато позволят обстоятелствата, а за това няма да се чака дълго, ще се върна в Киев, декларира Янукович. Той обвини новите власти в Киев в опит да разпалят гражданска война. И подчерта, че насрочените за 25 май избори от „кликата, завзела властта чрез преврат” са „нелегитимни и незаконни и не са в съответствие с конституцията на Украйна”. Янукович също така обърна внимание, че изборите ще се проведат в обстановка на тотален контрол от страна на екстремистките сили, предаде ИТАР-ТАСС.

Свързани публикации

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.