Янукович предлага постове на опозицията

Съботният ден не донесе проясняване за развитието на политическата криза в Украйна, пише БГНЕС.

В президентството се състояха преговори между държавния глава Виктор Янукович и лидерите на опозицията – Виталий Кличко на партията УДАР, Арсений Яценюк на партията "Баткившчина" (Отечество) и Олег Тягнибок на националистическата формация "Свобода". Виктор Янукович е предложил премиерския пост на Арсений Яценюк и вицепремиерския пост по хуманитарните въпроси на Виталий Кличко. Президентът бил готов веднага да разпусне правителството, ако Яценюк приемел предложението.

Освен това Виктор Янукович е приел предложението на опозицията да бъдат освободени от отговорност всички участници в протестните акции за целия период на политическата криза, но ако бъдат освободени всички административни сгради в страната, завзети от опозицията. Президентът е одобрил също предложението за промяна на конституцията било чрез референдум, било чрез парламента. Властите изразили и готовност да променят т.нар. "закони за диктатурата" от 16 януари, които станаха повод за радикализирането на протестите след тази дата. Освен това бе съобщено, че страните се били договорили за постепенно опразване на централните улици на Киев както от протестиращи, така и от силите на реда.

След преговорите с украинския президент Виктор Янукович тримата опозиционни лидери Виталий Кличко, Арсений Яценюк и Олег Тягнибок отидоха на площад "Независимост" малко преди полунощ, за да известят протестиращите за резултатите от диалога, предаде Франс прес. "Нашето искане е президентски избори тази година…Ние няма да отстъпим, но преговорите ще продължат", заяви лидерът на партията УДАР Виталий Кличко пред протестиращите. Той заяви, че т.нар. "закони на диктатурата" трябва да бъдат премахнати. "Няма да се подадем на никакви провокации", увери Кличко. Той обаче не каза дали приема предложението към него за вицепремиерския. Редовните президентски избори са в началото на 2015 година.

Националистът Олег Тягнибок заяви пред множеството, че "борбата продължава" и призова всеки в Украйна да дойде на площада на "Независимостта".

На свой ред Арсений Яценюк заяви, че опозицията не се страхува от отговорността за съдбата на страната и поема тази отговорност, предаде РИА "Новости". "Ние сме готови да водим страната към Евросъюза", заяви Яценюк, който също не отговори пряко за отправеното към него предложение за премиерския пост. Той подчерта още, че като начало "във вторник (28 януари) трябва да бъдат отменени законите, приети от парламента на 16 януари".

ИТАР-ТАСС цитира украинския депутат Юрий Стец, който съобщил пред журналисти, че "опозицията не е приела предложението на Виктор Янукович" за Яценюк и Кличко.

Предложението не е прието, но и не е отхвърлено, заяви Яценюк на кратка пресконференция през нощта в неделя, чието съдържание бе огласено от прес службата на партията "Баткившчина". "Ще проведем сериозни консултации между трите опозиционни сили. Това е наше общо решение. Ние ще вземем това решение. Готови сме да поемем отговорност за съдбата на страната, но според условията, които ние поставяме. Меко, казано не сме във възторг от това предложение", подчерта Яценюк.

Въпреки договореността за постепенно спиране на уличното противопоставяне около 2000 украински протестиращи щурмуваха сграда в Киев, използвана от силите за сигурност. Става дума за сграда на площад "Европа", където вчера били разположени няколкостотин бойци от спецчастите "Беркут" и от вътрешните войски. Протестиращите използвали метални пръти и лопати, за да разбият входната врата. Бойците не предприели активна действия, защитавали се със зашеметяващи гранати и водни струи. Не е ясно кой ръководи нападателите и дали акцията е спонтанна или планирана. Наоколо не бе видян нито един лидерите или по-известните представители на опозицията. Някои от нападателите заявиха пред камерите, че са предприели щурма, защото се опасяват, че разположените там бойци могат "да атакуват в тил" протестиращите на улица "Грушевски". Сред неуспешния първи щурм яростта на нападателите спаднала и те предложили на спецчастите "коридор на сигурността", за да напуснат сградата и да се изтеглят. Спецчастите обаче отказали. Протестиращите се отказали от следващи атаки, но охраняват предложения от тях коридор за изтегляне.

Междувременно във връзка със събитията украинските ядрени централи, в които има 15 реактора, са преминали към специален режим на охрана. Другите обекти на енергетиката минават към режим на засилена охрана. Целта е да се осигури непрекъснатата им работа по време на острата криза в страната, която немалко украински наблюдатели оценяват като започнала гражданска война.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.