Янукович молил Путин да се намеси в Украйна

Сваленият от власт президент на Украйна Виктор Янукович в официално писмо е поискал Кремъл да изпрати военни части, които да възстановят закона и реда в страната му, предаде АП.

Това стана ясно от свиканото по настояване на Русия извънредно заседание на Съвета за сигурност.

Посланикът на Москва в ООН Виталий Чуркин дори е раздал писмото на своите колеги. Искането на Янукович за руска интервенция е 1 март.

В писмото си сваленият президент обвинява Запада, че подклажда изблиците на насили, които са довели до преследване по етнически, езиков и политически признак. По тази причина Янукович моли колегата си Владимир Путин да се намеси, за да се възстанови реда и законността в страната.

Чуркин обяви на заседанието, че съгласно спогодбата за Черноморския флот Русия има право да разположи в Крим до 25 000 души. В момента Москва не е нарушила тази спогодба и нейните действия се съгласуват с автономните власти в Крим.

Нашите войски имат за цел основно защита на военната инфраструктура на нашите бази и не носи враждебни действия, отбеляза Чуркин.

Анализатори отбелязват, че ако има такова искане, защо руските войски, които дебаркират в Крим не носят опознавателни знаци.

Посланикът на Украйна в ООН Юрий Сергеев смята, че Москва може да извърши други нападения в Украйна.

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че военното придвижване на Русия в Крим нарушава международното право. Той не пропусна да отбележи, че никоя страна няма право да изпраща войски в друга непровокирана.

Обама посочи, че САЩ разглеждат серия от икономически и дипломатически стъпки за „изолация на Русия.

Освен това САЩ прекъснаха преговорите за търговски инвестиции и военно сътрудничество с Москва заради кризата в Крим.

Пентагонът също обяви, че преустановява сътрудничество с руските военни заради кризата с Крим.

Съветът на НАТО се събира на извънредно заседание по искане на Полша. Варшава смята, че кризата в Крим е заплаха за Алианса.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.